Hlavní obsah

Herec Jan Fišar v Ostravě besedoval na téma Život mezi kulisami

Novinky, Josef Zajíc

Charitativní středisko Gabriel, komunitní centrum pro seniory připravilo na úterý 12. března besedu s ostravským hercem Národního divadla Moravskoslezského Janem Fišarem. Doprovodem besedy je výstava fotografií z inscenací, ve kterých Jan Fišar hrál a jež nafotil známý ostravský fotograf Pavel Hon.

Foto: Josef Zajíc

Besedoval herec Národního divadla moravskoslezského Jan Fišar. 12.3.2013

Článek

Herec Jan Fišar do Ostravy nastoupil v roce 1982, a přestože sám předpokládal, že jeho trvání v angažmá nebude delší než dva, tři roky, působí v Ostravě již 31 let. Za tu dobu bylo a je na co vzpomínat. Na začátky kariéry, kdy se setkával se spoustou vynikajících herců, kteří v ostravském divadle byli celý život, nebo se jen tak mihli a nyní hrají v Brně, Hradci Králové či v Praze.

"Svou nejlepší roli, ke které bych přilnul, ani nemám. Všechny role, které jsem hrál, jsou mi milé, protože ke všem jsem přistupoval tak, aby výsledek byl co nejlepší. Jiná věc jsou režiséři. Pracovat se špičkovým režisérem je radost. Pak už není důležité, jakou roli hraji. Dobrý režisér může pozvednout i průměrnou hru. Špatný může pokazit i Shakespeara," konstatoval Jan Fišar.

Již od svého hereckého mládí rád recitoval a "chytil" ho i umělecký přednes. Třikrát získal nejprestižnější cenu - Křišťálovou růži. V roce 2012 tuto cenu získal počtvrté na jubilejním 50. ročníku festivalu Poděbradské dny poezie za celoživotní práci v uměleckém přednesu.

Jan Fišar účastníkům besedy přednesl svým krásným sametovým hlasem tři Shakespearovy sonety. V závěru besedy odpovídal na otázky diváků.

"Čeho si nejvíce vážím? Velice si cením spolupráce s P. Kotíkem a J. Třískou v pořadu Dopisy Olze od Václava Havla na Pražském jaru v roce 2001. Pořad se konal ve Španělském sále Pražského hradu za účasti prezidenta Václava Havla," svěřil se Jan Fišar.

Nejnověji studuje Jan Fišar v Národním divadle moravskoslezském hru, kterou napsal Jack Trevor Story: Trable s Harrym v roli kpt. Alberta Wilese, pod režijním vedením slovenského režiséra Jakuba Nvoty. Premiéra bude v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě 4. dubna v 18.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám