Hlavní obsah

Helsinky oslavily 461. výročí od svého založení

Novinky, Marie Ježová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 12 června slavily Helsinki již 461 let od svého založení - tzv. Helsinki-päivä. Pro všechny byl přichystán bohatý program, který začal již v pátek 10. června.

Foto: Marie Ježová
Článek

V sobotu 11.června od 12 hodin se na Senaatintori sešly Samba školy, které se chystaly na průvod ze Senaatintori do Esplanadi parku.

Samba školy přijely z různých částí Finska, např. Tampere, Lahti, Seinäjoki. Každá škola si vybrala nějaké téma, které reprezentovala. Letošními tématy byly Nejkrásnější diamant (Kaunein timantti), Čtveroroční období (Neljä vuodenaikaa), Renesanční dárky (Renessainssin lahjat), Srdce plná Vánoc (Sydämet täynnä joulun aikaa) a další. Průvod plný barev začal v 15 hodin a trval téměř 2 hodiny.

Helsinki-päivä (Den Helsinek), který se pořádá od roku 1959, zahájil proslovem v neděli v 9 hodin primátor města Jussi Pajunen.

Lidé mohli navštívit Radnici, Technické museum, Poštovní museum nebo Hasičské stanice, kde se konaly Dny otevřených dveří. Po celý den bylo zdarma plavání v bazénech a mnoho dalších možností. Opravdu každý si našel pro sebe to, co ho nejvíce zajímá.

Asi největší událost letošních oslav přichystalo Radio Aalto ve spolupráci s městem Helsinky, které uspořádalo zdarma koncert na Suvilahti. Na koncertě vystoupily hvězdy finské hudební scény. Od 12 hodin se na jevišti postupně vystřídali kapela Stella, Poets Of The Fall, Anna Abreu, Happoradio, Negative, Sunrise Avenue, Laura Närhi, Von Hertzen Brothers, Lauri z Rasmus a Jenni Vartiainen.

Fotografie ze Samba Carnaval Festival naleznete zde

Další fotografie z koncertu zde

Reklama

Výběr článků

Načítám