Hlavní obsah

Helena Dařbujánová pojmenovává svůj nekonformní nábytek a doplňky poněkud netradičně

Novinky, Lenka Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helena Dařbujánová je úspěšnou českou designérkou, která dobývá svět. Své návrhy podtrhuje tradičním řemeslem a precizním zpracováním, ze kterého dýchá radost ze spojování starého s novým.

Foto: Lenka Žáčková

Ing. arch. Helena Dařbujánová

Článek

Svoji tvorbu představila například na věhlasném milánském design weeku 2013, kam ji pozvali organizátoři přehlídky. Zapojila se do projektu Temporary Museum for New Design, v části Discovering. Helena Dařbujánová vystavila dámský budoár Lola, sedátka a stolek z kolekce Makronky a stojací lampu Má drahá, kterou vytvořila vytvořenou speciálně pro Milán a dnes se již vyrábí.

Jmenovaný nábytek je v současné době k vidění v Showroomu, který můžete navštívit i vy, a to na adrese Veverkova 7. Praha 7. Pro následující tři dny, tedy do 26. června jsou všichni zváni na pomyslnou hostinu plnou moderního českého šperku z dílen předních designérů.

Helena Dařbujánová pojmenovává svůj nekonformní nábytek a doplňky vcelku netradičně, což její tvorbu přibližuje současným i budoucím majitelům jednotlivých kusů. Nás nejvíce zaujaly názvy koberců: „Sedni, lehni, nebo já nevím… hlavně ale ZŮSTAŇ!“ či „A potom se vám schoulí u nohou…“. Za zmínku jistě stojí také to, že oba jmenované koberce získaly ocenění Elle Deco International Design Awards 2012.

Helena Dařbujánová vystudovala Fakultu architektury ČVUT a poté se vydala na sólovou dráhu architektky. Designu se věnuje od roku 2009. Již v roce 2012 se poprvé zúčastnila Maison & Objet v Paříži a její Budoir Lola byl vybrán jako součást oficiální společné expozice Czech Selection. Od té doby buduje vlastní značku ‚Helena Dařbujánová‘, jejíž výroba je manufakturní a prezentuje tu nejlepší práci řemeslníků z České republiky.

Motto Heleny Dařbujánové: „Návrat poezie do života skrze design."

Reklama

Výběr článků

Načítám