Hlavní obsah

Hasičské závody v Kardavci se blížily reálnému zásahu při požáru. Z vítězství se radovali domácí

Novinky, Jiří Kubík

Hasiči z Kardavce na Příbramsku uspořádali v sobotu 31. května hasičskou soutěž O pohár hejtmana Středočeského kraje. Sám hejtman Josef Řihák soutěž se zájmem sledoval a na závěr předával spolu se starostou obce Hluboš Jiřím Prokešem ceny nejlepším družstvům.

Foto: Jiří Kubík

Požární útok v podání družstva dobrovolných hasičů z Kardavce.

Článek

„Soutěž v Kardavci se mi líbila v tom, že se co nejvíce blížila reálnému zásahu. Na rozdíl od jiných závodů, kde hasiči závodí ve sportovních oblecích a se speciální závodní technikou, Kardavečtí hasiči uspořádali závod tak, jak probíhá opravdový hasičů například při hašení lesa či obydlí. Hasiči závodili v běžných pracovních oblecích, s helmou, v těžkých botách a s technikou, se kterou běžně pospíchají na pomoc svým sousedům. Navíc běhali do kopce po čerstvě posekané louce plné bláta. Byly to moc pěkné závody a Kardaveckým gratuluji ke krásné soutěži, kterou jsem rád podpořil,“ řekl hejtman Josef Řihák.

Při příležitosti soutěže udělil hejtman Středočeského kraje Josef Řihák pamětní medaili za rozvoj hasičstva na území Středočeského kraje členům Sboru dobrovolných hasičů Kardavec Vlastimilu Čuřínovi a Josefu Maškovi. Dále udělil Sboru dobrovolných hasičů Kardavec pamětní stuhu hejtmana za podporu a rozvoj hasičstva při příležitosti 150. výročí založení prvního dobrovolného hasičského sboru v Čechách.

Závody, kterých se zúčastnilo celkem 9 smíšených soutěžních družstev mužů i žen, vyhráli domácí reprezentanti Sboru dobrovolných hasičů Kardavec. Přitom do poslední chvíle se třásli o vítězství, neboť v první části závodu domácí překonali hasiči z Bratkovic. Jenže ti druhý útok zkazili a terč shazovali bez proudnice. A to znamenalo, že jejich druhý pokus byl neplatný.

Za hasiči z Kardavce skončily na dalších místech týmy ze Sádku a z Vysoké Pece. „Všem soutěžícím gratuluji k perfektnímu výkonu a děkuji jim za to, jak jsou připraveni nejen na soutěže, ale především na pomoc bližním,“ řekl na závěr při předání cen hejtman Josef Řihák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám