Hlavní obsah

Hasičské pivní štafety se zúčastnily i ženy

Novinky, Jan Kaše

Již sedmý ročník populární soutěže Kolinecký srandamatch zaznamenal rekordní účast hasičských družstev. Vyvrcholením byla oblíbená pivní štafeta.

Foto: Jan Kaše

Malí hasiči z Kolince

Článek

V sobotu 28. června se v Kolinci u Sušice uskutečnil sedmý ročník stále oblíbenější soutěže Kolinecký srandamatch, při němž změřilo své síly celkem dvacet dva družstev dobrovolných hasičů, z toho šestnáct mužských, čtyři ženská a dvě dětská, což byla rekordní účast všech dosavadních ročníků. Když k tomu připočteme, že na Klatovsku probíhala ještě další hasičská klání, tak se pořadatelé mají skutečně čím pyšnit.

Nejprve proběhla klasická soutěž v požárním útoku, při němž musí družstvo nejprve doběhnout ke svému „náčiní“, přenést motorovou stříkačku, vážící i 200 kg (ženy a děti byly samozřejmě této části ušetřeny), pospojovat hadice a hlavně rychle nasát vodu z místní říčky. Někteří soutěžící k tomuto úkolu přistoupili zvláště zodpovědně a do vody se přímo vrhali. Když se vše zdárně podařilo, stačilo jen zamířit na cíl a naplnit ho vodou tak, aby se zdvihl malý terčík.

Nejlepší výkon podalo družstvo z Neznašov, druhou příčku obsadili hasiči ze Střeziměře, na třetím místě pak skončili hasiči z Vrhavče. Ženskou kategorii ovládly rychlé a sehrané hasičky z Číhaně před družstvy z Tedražic a Sušice.

Nutnou podotknout, že některá družstva věnovala čas i přípravě na celkový dojem. Nechyběla stejná trika s nejrůznějšími nápisy, například Ohnivá žena či SDH Mlázovy, zapijem to U Podkovy. Hasiči z Ujčína měli jednotná trika s potiskem postaviček hasičů a na hlavách modré šátky, takže silně připomínali piráty. Nechybělo ani družstvo oblečené do bílých hasičských uniforem.

Po ukončení požárního útoku následovala pivní štafeta. Čtyřčlenné družstvo muselo postupně přeskokem překonat překážku – švédskou bednu, doběhnout ke stolku a co nejrychleji vypít pivo. Mužům byl určen půllitr pěnivého moku, ženám třetinka. Zajímavé bylo, že některé ženy působily daleko vyprahlejším dojmem než muži, a pivní příděl v nich mizel během chviličky. To někteří muži doslova zápasili s dopitím. Možná příliš trénovali.

Ačkoliv nešlo o oficiální hasičské klání, je vidět, že i tento druh setkání dobrovolných hasičů má své příznivce nejen z řad soutěžících, ale také diváků.

Reklama

Výběr článků

Načítám