Hlavní obsah

Hasiči ze Sobětic bavili celou obec

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Soběticích, místní části Žimutic na Českobudějovicku, se v sobotu 11. srpna bavili všichni. O program atraktivní pro děti, celé rodiny i seniory, se postarali tamní dobrovolní hasiči. S podporou Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ se zde plně v jejich režii odehrál další ročník Sobětické pouti.

Foto: Petr Pokorný

Hasiči ze Sobětic bavili celou obec.

Článek

„Pouť je typickým příkladem akce, z níž se díky dlouhodobé a pravidelné podpoře ČEZ v rámci Oranžového roku v okolí temelínské elektrárny, stala novodobá obecní tradice. Díky těmto příspěvkům si můžeme dovolit pořádat na celkem slušné úrovni v průběhu celého roku celou řadu sportovních, kulturních a společenských akcí. Je jasné, že pouze vlastní rozpočet obce by na to nestačil,“ uvedl starosta Žimutic Zdeněk Šálený.

Žádné kolotoče ani prodejní stánky, kdo by zde čekal nájezd profesionálních provozovatelů pouťových atrakcí a obchodníků, nedočkal by se. Přesto zde nechyběly ani klasické krepové růže. Střelnici si ovšem zřídili místní sami, nafukovací skákací hrad a techniku zapůjčili kolegové z Dolního Bukovska, dechovka přijela z nedalekého Týna nad Vltavou, taneční parket si hasiči postavili sami, stejně jako různá soutěžní stanoviště pro děti. O občerstvení se postaral místní hostinec.

A na nezájem si hasiči stěžovat nemohli. Návštěvníků pouti bylo víc, než stálých obyvatel Sobětic. S největším ohlasem, především u dětí, se setkala obří pěnová lázeň, kterou hasiči vyrobili pomocí mýdlové vody a silného ventilátoru.

„Velký díky patří Hasičům, kteří jsou vedle své důležité bezpečnostní úlohy hlavními inspirátory a iniciátory aktivního života obce, včetně práce s mládeží. Díky hasičům, myslivcům a dalším spolkům je obec stále v pohybu. Lidé netráví čas doma u televize, sdružují se a stále přicházejí s novými nápady. Vlastně se baví navzájem, což má velmi pozitivní vliv na přátelskou atmosféru a dobré sousedské vztahy v obci a celém okolí,“ zdůraznil starosta.

Žimutice se nachází zhruba osm kilometrů jihovýchodně od Týna nad Vltavou v okrese České Budějovice. V obci, která se skládá z osmi místních částí na sedmi katastrálních územích, žije celkem více než 600 obyvatel.

Kuriozitou je roztříštěnost území obce, způsobená osamostatněním některých dříve začleněných částí, Bečic, Dobšic, Horních Kněžeklad, Modré Hůrky a Štipoklas. Obec tak v současnosti sestává ze tří nesouvislých území: Smilovice na severu, Krakovčice, Hrušov, Žimutice a Sobětice na východě, Třtim, Pořežany a Tuchonice na jihozápadě.

Reklama

Výběr článků

Načítám