Hlavní obsah

Hasiči z Bušína zachraňovali životy darováním krve

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevyjíždí denně k zásahům, ale o to jsou aktivnější na poli kulturním a společenském. Řeč je o osmi dobrovolných hasičích z Bušína, kteří přišli v úterý 12. září darovat svou krev na Transfúzní službu v Šumperku.

Foto: archiv Transfúzní služby

Nevyjíždí denně k zásahům, ale o to jsou aktivnější na poli kulturním a společenském.

Článek

„Jako hasiči zasahujeme u velkého počtu dopravních nehod, a tak jsme si dobře vědomi skutečnosti, jak je darování krve potřebné. Rádi jsme se proto tohoto hromadného darování zúčastnili. Člověk navíc nikdy neví, kdy krev budou potřebovat třeba také jeho nejbližší,“ podotkl starosta hasičského sboru z Bušína Jan Soják.

Jeho slova potvrdil hasič Josef Basler, který je pravidelným dárcem krve a krevní plazmy na Transfúzní službě v Šumperku. „Beru to jako morální povinnost a společně se členy rodiny jsme dnes přišli darovat. Darováním se snažíme pomáhat druhým,“ uvedl zkušený dárce. Akce se zúčastnil společně s dalšími sedmi kolegy, z nichž hned tři přišli darovat krev poprvé. 

„Jako Transfúzní služba si pomoci hasičů nesmírně vážíme. Vážíme si, že se rozhodli zachraňovat lidské životy navíc také touto formou, je opravdu obdivuhodné a patří jim tak naše velké poděkování,“ dodala manažerka pro marketing a PR Transfúzní služby Mgr. Markéta Stržínková. 

Dárci krve a plazmy se mohou stát lidé ve věku od 18 do 60 let. Pro darování krve musí být naprosto zdraví. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na odběrovém středisku. Den před odběrem by měl dárce hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno může lehce posnídat. 

Každý dárce krve a plazmy na Transfúzní službě v Šumperku získává pracovní volno s náhradou mzdy, proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitamíny od své zdravotní pojišťovny, občerstvení či odpočet ze základu daně z příjmu, a to za každý odběr 3000 korun. 

Zájemci se mohou objednávat telefonicky na čísle 724 612 674, 583 333814,815 nebo elektronickou poštou na adreseevidence.spk@tsl.agel.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám