Hlavní obsah

Hasiči v sobotu bojovali v Ostravě o titul Nejtvrdší hasič

Novinky, Josef Zajíc

Od sobotního rána 31. srpna 2013 byl areál Dolní oblasti Vítkovice plný hasičů, kteří soutěžili v nejtěžších hasičských disciplínách o titul Nejtvrdší hasič TFA. Náročné adrenalinové závody připravili pořadatelé Sportovního klubu HZS MSK v okolí multižánrové auly Gong a Vysoké pece č. 1.

Foto: Josef Zajíc

Hasiči v Dolní oblasti Vítkovice. 31.8.2013

Článek

Po slavnostním nástupu, při kterém sedmdesát hasičů z České republiky a Polska přivítal ředitel HZS Moravskoslezského kraje plk.Ing. Zdeněk Nytra, se v sobotu 31. srpna 2013 závodnici rozešli s hlavním rozhodčím závodu na místa jednotlivých disciplín, aby si společně vyjasnili detaily při provádění jednotlivých úkolů.

V 10:30 pak vyběhli na trať první dva závodníci Jaromír Barcuch a Michael Fišer, kteří  plnili úkoly v kompletní hasičské zásahové výzbroji včetně tlakové láhve na zádech.

V prvním úseku museli přetahovat dvě dlouhé, gumové hadice na vzdálenost 100 m a pak jiné dvě zase pěčlivě srolovat a doběhnout do cíle.

Druhá disciplína byla nejnáročnější a nejtěžší. Nejprve museli těžkým kladivem 100x udeřit do hammerboxu, pak přenášet dva těžké barely na vzdálenost asi 30 metrů a probíhat tunelem, v další části přenášet 80 kilogramů těžkou figurínu a nakonec museli překonat pomocí lana třímetrovou bariéru, seskočit a utíkat do cíle. Právě překonávání bariéry bylo nad síly některých závodníků.

Ve třetí části závodnici přenášeli dva žebříky, které museli bezpečně opřít o okraj zábradlí, pak přenest dva 50 litrové barely a po vyběhnutí po schodech do patra vytáhnout pomocí lana těžké břemeno, seběhnout ze schodů, napojit stříkací pistoli a běžet do cíle.

Ve čtvrté disciplíně běželi, opět v plné zbroji, po schodech až na vrchol Vysoké pece č.1 do výšky 65 metrů, kde si mohli po doběhu prohlédnout Ostravu z ptačí perspektivy.

Všichni zúčastnění podávali vrcholné výkony hodných rčení: "Nejtvrdší hasič přežije !!!", na pokraji svých sil, včetně nejstaršího závodníka Jaromíra Barcucha.

Absolutním vítězem bez rozdílu věku se stal Lukáš Novák- 6:39,53 (časy dosažené v jednotlivých disciplínách se sčítaly) před Marcinem Zdziblem z Polska - 7:13,45  a Tomášem Zobaníkem - 7:34,45. Nejlepším závodníkem z Ostravy byl Roman Viej, který obsadil 10. místo v katergorii A (18-34 let).

V rámci doprovodného programu byly připraveny pro diváky ukázky hasící, policejní a záchranářské techniky a zábavné odpoledne pro malé i velké hasiče. Akce se konala pod záštitou náměstaka primátora statutární města Ostravy Ing. Martina Štěpánka, PH.D.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám