Hlavní obsah

Hasiči likvidovali na Klatovsku rozsáhlý požár zemědělské usedlosti

• Aktualizováno
Novinky, Jan Kaše

U hlavního tahu Klatovy - Horažďovice u obce Zavlekov propukl v pondělí před jedenáctou hodinou požár. Hasičům se ho podařilo lokalizovat po hodině a půl. Ze stavení museli vyvést dobytek, obytné zázemí se jim podařilo uchránit. Dopravu na místě řídili po dobu zásahu policisté.

Foto: Jan Kaše

Na místě zasahuje několik hasičských jednotek

Článek

Oheň zachvátil zemědělskou usedlost Nová Hospoda nacházející se poblíž odbočky k známé rekreační oblasti Hnačov. Jednotky dobrovolných hasičů byly k ohni povolány v 11:16, požár údajně odhalil náhodně projíždějícím hasič, který následně zalarmoval kolegy. „Museli jsme nejprve zachránit dobytek, který jsme vyvedli na sousední louku,“ uvedl jeden ze zasahujících hasičů z SDH Kolinec.

Mluvčí plzeňských hasičů Pavla Jakoubková odpoledne na webu doplnila, že oheň zasáhl stáj s uskladněným senem v půdním prostoru a přístavek s balíky slámy. Střecha stáje zcela shořela, navazující stodolu a obytnou část budovy se hasičům povedlo uchránit. Ze stáje vyvedli asi deset kusů skotu a kozla.

Hořící balíky slámy hasiči pomocí traktoru odváželi mimo ohnisko. kde je dohašovali. „Bude potřeba hodně vody, protože hoří seno,“ uvedl v průběhu akce hasič z SDH Mlázovy. Pro vodu jezdily cisterny k nedalekému Bradavskému rybníku. Hasiči měli připravené i dýchací přístroje, hustý dým byl vidět z širokého okolí.

U požáru zasahovali hasiči ze stanic Horažďovice, Klatovy a Sušice, zalarmovány byly i jednotky dobrovolných hasičů z Horažďovic, Kolince, Malého Boru, Mlázov, Nalžovských Hor, Plánice, Sušice. „Příčina vzniku požáru je v šetření, škody zatím není možné odhadnout,” doplnila mluvčí Jakoubková.

Reklama

Výběr článků

Načítám