Hlavní obsah

Hartenberské strašení na nové trase uvítalo téměř 1200 návštěvníků

Novinky, Václav Mikeš

V sobotním podvečeru 1. října se okolí hradu Hartenberg ve Hřebenech na Sokolovsku opět zaplnilo lidmi. Již tradiční podzimní akce Hartenberské strašení přilákala rekordní účast. Hřiště za hřebenskou školou plné stánků vytvořilo perfektní zázemí akce.

Foto: Václav Mikeš

Páni loupežníci

Článek

Organizátoři letos připravili novou trasu. Začíná již za hřebenskou školou a je rozdělena do dvou částí. Té první - pohádkové - určené především malým dětem a druhé - hororové - pro ty otrlejší a starší.

Vzali tak na vědomí připomínky účastníků minulých ročníku, kdy maminky vodily své ratolesti kolem krvavých scén. Teď záleželo na rodičích, zda půjdou trasu celou nebo ji s malými dětmi ukončí před hradem. Stejně tak, zda půjdou ještě za světla nebo počkají na tu pravou noční atmosféru.

Již po 17. hodině se na trasu vydávají první skupinky a setkávají se s první figurou. Četnická kontrola a jdete dál. Jak to bývá, pod sluncem největší tma. Takže loupežníci jsou hned na řadě. Oloupeni, ale s razítkem pokračujete k hradu. Další strašidla a pak už rytíři u hradní brány vás vrací do dračí sluje nebo pouští na další trasu, opět s razítkem. Bohužel, pohádková trasa je příliš krátká. Takže snad jediná výtka - chtělo by to více pohádky.

Delší hororová část vede účastníky pod hradem "stezkou hrůzy". Stezkou plnou darebáků všeho druhu, upírů, oživlých mrtvol a ztracených existencí. Tady nevydechnete. To hřbitov pod památnou borovicí působí kouzelně a pohádkově. Opět razítko. Pokračujete zpět ke hradu. Zbývá ubránit holý život a přes pohádkové čarodějnice jste na hradě. Na odpočinek to nevypadá - šílený řezník zde porcuje ženu motorovou pilou. Na nádvoří u studny čeká vodník s razítkem. 

Rychle do hradu - zpřístupněné 1. podlaží a sklepy už jsou jen pohlazením. Další razítko. Ďábel v boční bráně a pak po severní straně hradu zpět. Další bytosti, mrtvola v rakvi a už stoupáte k dračí sluji. Hodný dráček. Dále na cikánský dvůr a zastavujete v krčmě U čertovského ocasu pro poslední razítko. Tradičně anděl se zajíčkem na návsi ve Hřebenech rozdává cukrovinky a jste zpět za školou. Přežili jste!

Osvětlení trasy či naopak jen tma na stezce a výkřiky rozléhající se údolím vytvářejí jedinečnou atmosféru. A ta je jedním z lákadel akce, společně se specifickým místem a realistickými postavami všech strašidel a hororových darebáků. Všichni účastníci se na akci připravují dlouho předem. Každoročně inovují masky a tak je stále se na co těšit.

Po průchodu trasou či při čekání na vpuštění návštěvníci využívali bohaté možnosti občerstvení či nákupu drobných cetek či laskomin. Ve velkém stanu bylo možno posedět a sledovat stálý program. Celý večer krásně hrála skupina Levoruký Eda z Královského Poříčí. A dvakrát s velkým úspěchem vystoupila taneční skupina One Crew z Chodova. Děti se mohli zabavit soutěžemi na ploše a ti, co již trasu absolvovali, si opékali buřtíky na ohni.

Takže i přes drobné nedostatky a nezbytné čekání před vstupem na trať velmi vydařená akce. Těšit se můžete i na Mikulášskou jízdu, která již 3. prosince přivítá návštěvníky spolu s čerty a Mikuláši v okolí hradu Hartenberg. A určitě za rok první říjnovou sobotu opět na Hartenberském strašení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám