Hlavní obsah

Hartenberské Hradní slavnosti jako oslava naděje

Novinky, Václav Mikeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 10. června se na hradě Hartenberg na Sokolovsku uskutečnil 1. ročník Hradních slavností jako připomínky toho, že ani nejničivější požár v historii hradu, neznamená konec existence této památky. Jako oslavy vítězství nezměrné vůle a naděje nad zmarem a beznadějí.

Foto: Václav Mikeš

Uvítání majitelem hradu

Článek

Před 32 lety, časně ráno 9. června 1985, vypukl na opuštěném zámku Hartenberg ničivý požár. O rok dříve se ho uhasit podařilo. Tentokrát se ale žháři pojistili - požár založený na několika místech současně způsobil fatální škody. Shořely všechny krovy, propadly se podlahy, zřítila se severozápadní stěna hradu a částečně i jeho štíty. Následně všechny budovy na nádvoří. Zámek byl zcela zničen. A když v roce 1991 shořela i zatím ušetřená věž, zdál se zánik hradu a zámku Hartenberg neodvratný.

Ale Hartenberg stále žije. V roce 1997 zahájil soukromý majitel těžko představitelnou obnovu hradu. Zásluhou dnes již více než tisíce dobrovolníků z celého světa, desítek nadšenců a zaměstnanců místní stavební huti se hrdý hrad opět začíná tyčit nad údolím řeky Svatavy. Práce dosáhly druhého podlaží, byla obnovena hradní kaple, položeny nové podlahy ve východním křídle a také severozápadní nároží pomalu roste do výše.

Za uplynulých 20 let se hrad stal i významným symbolem kultury v okolí. Akce pořádané v průběhu celého roku svým významem dosáhly daleko za hranice regionu - Fotbal pro rozvoj, Hartenberské strašení či Mikulášskou jízdu navštívili tisíce spokojených návštěvníků.

Slavnost byla zahájena již předchozí den noční prohlídkou hradu. Majitel hradu Bedřich Loos uvítal téměř šedesátku návštěvníků. Seznámil je se základními body z historie hradu. Návštěvníci zhlédli scénku z doby obléhání Hartenberku husity a pak už vstoupili do ztemnělého hradu.

Prohlídka sklepů, 1. podlaží a obnovené části 2. podlaží ukázala obrovské množství vykonané práce. Její součástí bylo i vyprávění pamětníků či příběhy dobrovolníků z Keni a Itálie, ukazující souvislost Hartenberku s děním ve světě - atentáty v Nairobi a italská pohádka Čarodějnice z Hartenberku. Prohlídka skončila v nově vybudované místnosti promítnutím amatérského snímku z doby  před požárem.

Ve slunečném sobotním odpoledni téměř 400 návštěvníků sledovalo bohatý program. Pěvecký soubor Cubitus z Lokte s historickými písněmi, souboje, tanec a střelba v provedení spolku Savioli z Karlových Varů, loutkové divadlo Kahánek z Habartova s pohádkou o zvířátkách a kejklíř Lukáš z Prahy se celé odpoledne střídali na podiu a nádvoří. 

Celý program zakončilo večer vystoupení divadelního souboru Trosky Kraslice s gotickým příběhem Král a lazebnice, vyprávějícím pověst o lásce krále Václava IV. a lazebnice Zuzany. Po celý den pak probíhaly prohlídky hradu a v dobrovolnickém sále sledovali návštěvníci promítání filmů. Na nádvoří byla možnost občerstvení, koupě sladkostí i nápojů. Množství spokojených účastníků dává naději, že vzpomínka na požár a oslava obnovy hradu se bude opakovat.

Nezbývá než pozvat na nejbližší pořádané akce - Fotbal pro rozvoj v areálu hřebenské školy 15. července a návštěvu Černé Madony spojenou s každoroční mší svatou na nádvoří hradu 12. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám