Hlavní obsah

Hangár 7 u Salcburku nadchne milovníky letadel i kulináře

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až pojedete na lyžovačku do okolí Salcburku, udělejte si malou zastávku u zdejšího letiště. Z Hangáru 7 odjedete zcela nadšeni. Zvláště muži, pokud jsou milovníky rychlých kol a letecké techniky. Partnerky také nepřijdou zkrátka.

Foto: Vratislav Konečný

bar nad bombardérem B-25

Článek

Vizitka stáje Red Bull

Vše patří majiteli stáje Red Bull, miliardáři Dietrichu Mateschitzovi. V roce 1996 založili piloti zabývající se leteckou akrobacií a letečtí technici sdružení Flying Bulls. Přibývaly stroje a innsbrucké působiště již nestačilo. Začalo se stavět v Salcburku.

Dvouvěžová budova ze skla a oceli je koncipována jako muzeum s restauračním zázemím. Stavba trvala čtyři roky, začalo se stavět v roce 2003, je v ní 1200 tun oceli a 380 tun speciálního skla. V obrovské hale, která má u stropu bar, jsou vystaveny letouny a helikoptéry - např. Bell Cobra, BO 105 CO, EC 105  nebo sportovní a závodní vozy.

Atrakcí mezi letouny je těžký stíhač P-38 Lighting, jediný v Evropě, F4U Corsair, úspěšné letadlo na pacifickém bojišti, nebo  B-25 Mitchell - tento typ se v roce 1942 zúčastnil náletu na Tokio. 

Většina letadel se po světě vyskytuje jen v malém počtu exemplářů. Jsou tu i stíhačky Dornier Alpha Jets, které používá redbullovská akrobatická skupina. Mezi letouny najdete závodní vozy úspěšné stáje se značkou  Toro rosso . Výstavní síň slouží nejen pro techniku, ale pořádají se zde i normální expozice výtvarného umění. Kromě toho tu probíhají i módní přehlídky nebo malé koncerty.

Bar nad ocasem bombardéru

Téměř u stropu je Bar 560°, k němuž se dostanete po můstku z restaurace Ikarus. Má prosklenou podlahu, skrze níž vidíte na letouny pod sebou, třeba na ocas B-25. Prý tu berou objednávky na rezervaci stolu na dva měsíce dopředu.

V baru May Day, což je letecký volací znak nouze, je barový pult interaktivní. Přes displej můžete komunikovat nejen s ostatními hosty kolem, ale také s dalšími na toaletě.  

Pro Hangár 7 vaří každý měsíc kulinářské speciality některý ze světových kuchařů. Vařil tu i herec Gérard Depardieu. Mateschitz  vlastní v Salcburku vyhlášenou restauraci Carpe Diem. 

Reklama

Výběr článků

Načítám