Hlavní obsah

Handicapovaní ze sdružení DMO POBYTY trávili již druhé Velikonoce v Praze

Novinky, Petr Novák

Díky občanskému sdružení DMO POBYTY se o Velikonocích sešlo dvanáct lidí s dětskou mozkovou obrnou (DMO) z celé republiky se svými asistenty v Praze v Centru Paraple. Navštívili ZOO, výstavu Muchovy Slovanské epopeje ve Veletržním paláci, Matějskou pouť a Mořský svět.

Foto: DMO Pobyty o. s.

Jedním z míst, která o velikonočním víkendu handicapovaní navštívili, byla pražská ZOO.

Článek

Většina z klientů je na vozíku, a tak každý potřebuje 24 hodin denně svého asistenta. Ti jezdí na pobyty jako dobrovolníci. „Na pobyty jezdím, protože mě baví práce s lidmi, dává mi to nové možnosti, rozhled, zkušenosti,“ říká Zuzka, jedna z asistentek.

V čele sdružení, které podobné pobyty pořádá na různých místech ČR několikrát do roka, stojí Kateřina Maxová, jež sama trpí DMO. „Katka si zaslouží velké ocenění, že dokázala celý pobyt zorganizovat. Zařídila nám například výborné jídlo. První den pobytu zajistila pro celou skupinu dopravu v minibusech z Centra Paraple do ZOO, a tak jsme se nemuseli vláčet tramvajemi,“ ocenila Katčinu práci Zuzka.

Druhý den účastníci pobytu cestovali po Praze pro změnu MHD, a jak se shodují, oproti minibusu to bylo náročnější. „Poznal jsem, že Praha není tak úplně bezbariérová. Například mě překvapilo, že nejsou všude bezbariérové tramvajové ostrůvky, takže z tramvaje sice vyjedete pomocí plošiny na ostrůvek, ale pak musí asistenti vyložit velké úsilí k tomu, abyste se dostal z ostrůvku na druhou stranu na chodník,“ uvedl jeden z klientů, 36letý Karel Tilč z Českých Budějovic.

„Na pobytu jsem poprvé a hodnotím ho celkově velmi dobře, přinesl mi spoustu nových kamarádů. Jsem tu i se svou přítelkyní, která je také na vozíku. Jsme oba akční, a tak jsme hledali možnost nějakého pobytu s asistenty, a tento nám vyhovuje. Když to půjde, budeme jezdit i nadále. Bohužel dnes jsou rozhodující finance,“ dodal Karel.

Velikonoce v Centru Paraple trávili klienti s DMO poprvé už vloni, a tak všichni věří, že se z velikonočních pobytů v tomto zařízení stane dlouhodobá tradice. „Centru Paraple patří velký dík, že umožňuje našemu sdružení využívat své prostory,“ říká předsedkyně Kateřina Maxová.

Významnou pomoc při organizaci pobytu zajistila také Helena Šádková ze společnosti Help Centrum a další spolupracovníci. Poděkování patří v neposlední řadě sponzorům, bez jejichž finanční pomoci by se pobyt nemohl uskutečnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám