Hlavní obsah

Handicapovaní při pobytu na severu Čech navštívili hasičskou stanici i hudební festival

Novinky, Kateřina Maxová

Sedm dní plných zábavy, poznání a hudby, to je to, co mají lidé z organizace DMO POBYTY o. s. za sebou. Ve dnech 20. – 27. července proběhl letní pobyt, tentokrát premiérově v severních Čechách. Poprvé se také pobytu zúčastnilo rekordních 19 klientů.

Foto: Kateřina Maxová

Společné foto při návštěvě hasičské stanice

Článek

Týden začal občasnými přeháňkami, což ale nikomu nevadilo – po tři dny jsme měli k dispozici profesionální fyzioterapeutku, která s klienty rehabilitovala pomocí Vojtovy metody.

Dále klienti mohli ve vnitřních prostorách hotelu využívat tělocvičnu, kde probíhala léčebná tělesná výchova, individuálně zaměřená na každého z nich. Velmi příjemnou byla také solná jeskyně, sauna či vířivá vana. Po tři odpoledne pak klienti společně tvořili obraz, který později dostal název Pestrobarevný pobyt a bude předmětem podzimní dražby v Mladé Boleslavi.

Postředí v okolí Lučan nad Nisou přímo vybízelo k úterní stopované do Smržovky, na konci které klienty čekala sladká odměna. Ve čtvrtek ráno jsme se sjednaných autobusem přepravili do Liberce, kde jsme navštívili unikátní science centrum iQLANDIA. Svět vědy a techniky nadchl nejen klienty, ale i jejich asistenty a tak i po čtyřech hodinách bylo náročné vydat se na zpáteční cestu.

Páteční dopoledne jsme strávili v hasičském záchranném sboru v Jablonci nad Nisou, kde nám sympatičtí profesionální hasiči představili své povolání, vyzkoušeli jsme si hasičský zásahový oblek, včetně zakouřené helmy a téměř každý z klientů využil možnosti rozhlédnout se z koše vysokozdvižné plošiny, a to až ve výšce čtyřiceti metrů nad zemí. Odpoledne jsme věnovali výletu na Ještěd, kde většina klientů i asistentů byli vůbec poprvé.

Poslední den našeho pobytu byl ve znamení hudby. Polovina klientů vyrazila do Liberce na festival Benátská!, kde jsme se primárně snažili oslovit nové potenciální asistenty, druhá polovina do liberecké ZOO.

„Mám v hlavě spoustu dalších plánů, ale vše je závislé na tom, kolik se podaří sehnat od sponzorů peněz, ale také kolik se nám podaří najít asistentů. Velké naděje vkládáme do stánku, který propaguje naši organizaci na festivalu Benátská!. Přibývají nám klienti s těžkým postižením, kdežto nových asistentů se nám hlásí podstatně méně,“ posteskla si předsedkyně občanského sdružení DMO POBYTY Katka Maxová.

Celá parta DMO POBYTY se znovu sejde už za pár měsíců a to na tradičním lázeňském pobytu ve Vráži u Písku.

„Zatím však bohužel nemohu účast na něm nabídnout novým klientům, protože nám schází asistenti, jejichž práce je zvláště v lázních nenahraditelná. Pokud byste měli zájem nám přispět nebo zkusit práci dobrovolného asistenta, budeme moc rádi. Ano, mluvím pořád o penězích a asistentech, ale je to opravdu důležité. Bez peněz a bez asistentů prostě žádný náš pobyt uskutečnit nejde,“ říká Katka.

Více fotografií z letního pobytu naleznete na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám