Hlavní obsah

Hanácký skanzen v Příkazech návštěvníci ještě pořádně neobjevili

Novinky, Vratislav Konečný

A je to škoda, v přetechnizované době, a bude hůř, jsou podobná místa balzámem pro všechny smysly. Severozápadně od Olomouce, asi 10 kilometrů, leží v nivě Moravy malá obec. Bohužel konzumenti konzumu raději navštěvují multifunkční nákupní centra, obydlí „staříčků“ jsou jim povětšinou ukradená.

Foto: Bezděk, NPÚ

Skanzen v Příkazech

Článek

Hanácký skanzen není velký, ale ukazuje, jak se doba náhle změnila. Grunt patří minulosti, těžká dřina je pryč. Pokrok opravdu nezastavíš, koně, dobytek jsou v paměti už jen té nejstarší generace, ale je potřebné podobná místa občas navštívit.

Grunt nebyl žádný život na zámku

Jádrem vesnické památkové rezervace je Kameníčkův grunt, zděné obytné stavení z 2. poloviny 19. století. Obytné přízemí je má patro se sýpkovými komorami, dvůr obklopilo přízemní křídlo s chlévy, objekt je uzavřen zdí z nepálených cihel.

Ve skanzenu uvidíte cihlové, roubené i hliněné domy ze 17. až 19. století. Grunt ukazuje expozici bydlení na Hané z období 19. a 20. století. V obytné části je kuchyně a světnice, také řemeslnická dílna s vybavením a nářadím. Vše doplňují dětské hračky a několik učebních pomůcek.

Stodoly jsou plné strojů a nářadí, jak už to v podobných skanzenech bývá. Na Kameníčkově gruntu uvidíte špaletovou stodolu, další tři jsou v okolních zahradách. Jsou to budovy s vjezdem v kratších štítových stěnách.

V areálu gruntu je stylová hanácká hospoda. Během roku se tu pořádají různé kulturní akce, od Vynášení smrtky, přes Velikonoce, výmlat až po hanácké Vánoce.

Otevřeno od května o víkendu, červen až srpen od úterý do neděle (10 - 17), září 10 - 16 hodin.

Areál je v gesci Národního památkového ústavu, zrovna jako Hamousův statek ve Zbečně, skanzen Zubrnice, nebo soubor lidových staveb Betlém Hlinsko či Veselý Kopec.

Reklama

Výběr článků

Načítám