Hlavní obsah

Hana Puchová a Antonín Střížek budou vystavovat v Domě umění v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě po sobě jdoucí vernisáže chystá ostravská Galerie výtvarného umění. V úterý 20. června v 17 hodin bude v Domě umění na Jurečkově ulici vernisáž výstavy Hany Puchové s názvem Pevné vazby a ve čtvrtek 22. června opět v 17 hodin vernisáž obrazů Antonína Střížka - Život.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 19.6.2017 Výstava v Domě umění: Hana Puchová: Pevné vazby . Hana Puchová a kurátorka Renáta Skřebská.

Článek

Malířka, ilustrátorka, pedagožka, a přitom veřejností dosud neobjevená Hana Puchlová (1966) je s ostravským výtvarným životem spokojená od konce osmdesátých let minulého století. 

Galerie výtvarného umění v Ostravě představí na vernisáží výstavy Pevné vazby Hanu Puchovou nejen jako skvělou portrétistku a autorku velmi osobitých zátiší, ale především jako malířku, jejíž tvorba je dosud málo zmapovaná, a přitom obstojí i u zahraniční konkurence. Nemá ateliér, vystavuje málo, a přesto má co říct.

Malířka maluje pro radost. Portrétovala a dodnes portrétuje své přátele, většinou známé osobnosti výtvarné ostravské scény, a dnes už i jejich děti. Z těch nejznámějších jmenujme portréty Jiřího Surůvky, Petra a Pavla Hruškových, Ilony Rozehnalové, Jiřího Šiguta, bratrů Balabánových, Aleše Hudečka a dalších.

„Jsou to sondy do intimity každého jedince formou výmluvné zkratky. Mohou nás evokovat holčičí byty pro panenky. Vynikají kompoziční přehledností a zároveň v sobě nesou nezastupitelnost konkrétního člověka, ale také biedermeierovské kouzlo bizarnosti věcí, které doma s láskou hromadíme,” shrnula dílo kurátorka výstavy Renata Skřebská.

Výstavu Hany Puchalové doprovází i výpravná publikace, která kromě textu kurátorky obsahuje také rozsáhlé soupisy a reprodukce autorčiných prací i výstav. Autorem textu je kurátorka Renata Skřebská a Pavel Netopil. Výstava potrvá od 21. června do 3. září.

Ve čtvrtek 22. června bude v 17 hodin zahájená výstava Antonína Střížka pojmenovaná Život. Expozici za osobní účasti malíře zahájí kurátor Jan Kudrna a Jiří Jůza, ředitel GVUO.

Výstava představí zásadní ukázky Střížkovy tvorby posledního desetiletí. Prezentovány budou malby, akvarely i fotografie. Vystavena bude také dosud největší autorova malba o rozměrech 2 x 3 metry s názvem Ostrava II., kterou Střížek dokončil krátce před zahájením výstavy a právě kvůli ní.

„Návraty do Ostravy jsou pro mě existenciální výlety, při kterých nejen rekapituluju minulost, ale také tvořím a přemýšlím o své práci. Čerpám inspiraci a přemítám nad věcmi, na které mi nikdy nezbývá čas,” řekl Antonín Střížek.

„Inspirací umělcovy tvorby jou zážitky, různé příběhy, které zpracovává v celé řadě témat, ať jde o městské scenérie, nebo různé podoby zátiší. Na výstavě bude vystavena také jeho velkoformátová série metafyzických zátiší z roku 2009 a 2013 (Rudl, Minimax, Trockého vana, Kávovar), v níž Střížek povyšuje předměty denní potřeby na objekty skulpturního až oltářního charakteru,” informoval o autorových dílech Jan Kudrna, kurátor výstavy.

Výstava potrvá od 23. června do 3. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám