Hlavní obsah

Halloween na vodě krytého orlickoúteckého bazénu má již tradici

Novinky, Stanislava Dvořáková

Úsek rekreačních služeb společnosti Tepvos v Ústí nad Orlicí po úspěších z minulých let připravil 31. října již potřetí sportovní zábavnou akci na vodě s tajemným a trochu strašidelným názvem Halloweenské odpoledne pro děti s následující Vodní nocí pro dospělé.

Foto: Stanislava Dvořáková

"Dneska bude švanda!" oznamoval duch nalepený na okně orlickoústeckého krytého bazénu.

Článek

Halloween, který se slaví většinou v anglicky mluvících zemích, v České republice s jeho tradiční náplní přijat nebyl. S tímto názvem se sice pořádají různé zábavné akce ve strašidelném podání, program však vychází z místních tradic.

Zejména v USA je podstatou Halloweenu koledování o sladkosti. Mládež navštěvuje dům od domu se slovní výhrůžkou: "Dejte koledu, nebo vám něco provedu!" Nezřídka jsou pak vidět dveře či automobily pomalované zubní pastou.

U nás se často starší občan při vzpomínce na mladá léta potutelně usměje. Sice žádná koleda, ale legrace za temných podzimních nocí i u nás byla. Stačila tmavá stezka vedoucí kolem řeky, mohutná vrba s větvemi až k hladině jako skrýš, vydlabaná řepa uvnitř s hořící svíčkou na prkénku s provázkem. Pak už jen stačilo čekat na náhodné chodce, kteří buď velice zrychlili krok, případně se obrátili a kvapně prchali zpět.

Dnes by se již asi nikdo nebál a tak obdobná zábava má daleko kultivovanější charakter. Změnily se i strašidelné předměty, svíčku uvnitř skrývá vyřezaná dýně, nositelem strachu jsou přistrojené nebo vymalované čarodějce, duchové, kostlivci, sovy, výři, černé kočky a další příšery včetně košťat a ohně.

Typickou barvou je černá a oranžová a přidá-li se k tomu odlesk ve vodní hladině o patřičně strašidelnou kulisu je postaráno.

Do tohoto prostředí zařadilo vedení rekreačních služeb společnosti Tepvos živé bytosti v podobě čarodějnic, které zajišťovaly soutěže v obratnosti i odvaze: umístit předmět na provázku uvázaném v pase do úzkého hrdla sklenice, nebo vymalovat obrázek s duchy či složit čarodějnické pexeso.

Nejhorší byla poslední zkouška. Úkolem bylo zasunout ruku do úzkých nádob vyplněných neznámým materiálem a vylovit pavouka, v další užovku, zda živou nebo umělou, nebylo udáno. To chtělo již kus sebezapření a odvahy. A kupodivu u tohoto stolku stála dokonce fronta, i když výraz v obličeji mnohých účastníků mluvil za všechno.

Nakonec se vše zlé v dobré obrátilo a nikoho sladká odměna neminula. Závěrečné veselé dovádění ve vodě bylo další příjemnou odměnou. S tím se musel smířit i velký duch, který ale varoval, že dušičku toho, kdo se nenaučí včas plavat, příště zavře do dýňového hrnečku.

Po skončení odpoledních radovánek, s příchodem večerní tmy, pohasla světla v bazénu a poletující přízraky duchů ozářily jen světla svící ukrytých v dýních a lucernách.

Tak začínala Vodní noc pro dospělé spočívající v plavání, koupání, relaxaci a pobytu ve vířivkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám