Hlavní obsah

Habartovští věrni tradici se opět sešli o Štědrém večeru ke zpěvu koled

Novinky, Aleš Plevka

Občané Habartova nadále udržují tradici svátečního setkávání, která před mnoha lety vznikla z popudu místního skautského střediska Dýmka Habartov. Jedná se o akci, která nabízí možnost setkat se na jednom místě s lidmi, se kterými se běžně během roku nepotkáte.

Foto: Aleš Plevka

Habartovské náměstí Přátelství během Štědrého večera

Článek

I letos tak stovky lidiček v deset hodin večer opustily na několik desítek minut pohodlí svého domova, dárečky a přeplněné stoly, aby se podělily o nevšední vánoční atmosféru i s ostatními.

Letošní zpívání koled si odhadem nenechalo ujít víc než tři sta lidí. Ti v nezvykle teplém Štědrém večeru (teploměr ukazoval přes deset stupňů) zamířili na habartovské náměstí Přátelství. Tam je již čekal stánek se svařeným vínem a horkým čajem pro ty později narozené. Obojí bylo podáváno zcela zdarma jako malý dárek od města. Nechybělo ani obligátní Betlémské světlo, které dorazilo prostřednictvím skautské štafety a které se neodmyslitelně stalo součástí vánočních symbolů ve městě.

Na místě již také byla přítomna i kapela Fíci, která v připraveném stanu ladila své nástroje. Úderem desáté hodiny se pak ale nejprve mikrofonu chopil starosta Ivo Zemek, který všechny přítomné pozdravil a popřál jim krásné vánoční svátky a pohodový vstup do nového roku.

Následně se však již režie a slova chopil kapelník Jirka Krapf, který se se svou rodinou a kamarády postaral asi o tři čtvrtě hodinové hudební vystoupení. Začínalo se jak jinak než vydatnou porcí vánočních koled, po nichž přišly na řadu i skladby poněkud všednějšího charakteru.

I když již hudební produkce byla u konce, na prostranství nadále postávaly hloučky kamarádů, známých a přátel, kteří si u kelímku svařeného vína s úsměvy na tvářích vyprávěli. Ostatně setkávání a sdílení pozitivní energie bylo kdysi dávno hlavním mottem a impulzem pro vznik této habartovské tradice. Je jím stále a věřme, že jím zůstane i pro budoucí roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám