Hlavní obsah

Habartovští skauti ze střediska Dýmka si užili vánoční besídku

Novinky, Aleš Plevka

V sobotu 13. prosince v podvečer se sešly v kinosále místního městského kulturního střediska desítky habartovských skautů, aby společně strávily několik zábavných hodin. MKS je skautům pro tuto akci azylem již několik let, neboť klubovny nenabízejí dostatečný prostor pro celostřediskovou akci.

Foto: Aleš Plevka

Rozbalování dárků je vždy vítaným bodem programu

Článek

Byť se jednalo o skauty, kteří jinak ctí dochvilnost a přesnost, začala besídka se čtvrthodinovým zpožděním, neboť vůdce Dýmky postihla nepříjemná komplikace s osobním vozem, a tak Lukáš Kecal Cupal bohužel dorazil se zpožděním, za které však nemohl.

Po nezbytných přípravách se br. Kecal spolu s br. Martinem Popílkem Dvořákem ujali slova a všechny přítomné přivítali. Posléze pronesl několik vět br. Josef Krejčí- Rančer, letos osmdesátiletý nestor habartovského skautingu. Ve své krátké promluvě především popřál všem nádherné prožití nadcházejících svátků a bohatého Ježíška.

Neplánovaně byla na besídku zařazena i slavnostní chvilka. Na pódium byli pozváni někteří členové Dýmky, aby na návrh krajské rady junáka převzali skautská vyznamenání za bezchybnou a obětavou práci, kterou věnovali pořádání krajského kola našich závodů.

Poté již došlo na asi hodinový program, do nějž si každý z oddílů (světlušky, vlčata, skautky a roveři) připravil nějaké to vystoupení. Skautky předvedly několik vtipných výstupů mapujících partnerský život a taneční show se stuhami a obohacenou o ohňostroj v podobě záplavy svítících tyčinek. Vlčata vsadila na klasiku a nabídla secvičený zpěv vánoční písně a koledy. Světlušky se pro změnu nechaly inspirovat populárním sitcomem Commeback, z nějž vytvořily asi pětiminutovou scénku. Obzvláště Ozák v podání zrovna tento den sedmileté dívenky s nevinnou tváří a s vlasy splývajícími přes celá záda až po hýždě sklidil zasloužený potlesk, vždyť povel: " Jedno pivo!" zněl právě z jejích úst opravdu velmi komicky.

Program uzavřel roverský oddíl Fénix, který nás seznámil se vskutku originálním a do značné míry i improvizovaným podáním pohádky O veliké řepě. Dědeček, fanoušek fotbalu a hokeje, vnučka-gymplačka, myška- zpěvačka a další známé postavičky této nesmrtelné pohádky byly nahlíženy opravdu neotřele a pobavily.

Na žádné besídce nesmí chybět ani stromek a dárky. Nejinak tomu bylo i zde. Díky sponzorskému daru si skauti pořídili kvalitní míče, sadu šípů, výkonnou svítilnu, nové reproduktory a několik dalších drobností.

Poté již nadešel čas na občerstvení- zákusky, sušenky, cukroví a k nim káva, čaj nebo limonáda byly připraveny v dostatečném množství, takže na každého se bohatě dostalo. Po této vítané ochutnávce sladkostí byla besídka zakončena promítáním pohádky Polární expres. A zatímco děti sledovaly kouzelný příběh, dospěláci se sešli k jednání střediskové rady, která plánovala skautskou činnost na nejbližší dny, týdny a měsíce.

Běžná skautská činnost teď bude na dva týdny přerušena, ale skauti se sejdou např. na Štědrý den odpoledne, kdy vyrazí krmit lesní zvěř a také pak na Štědrý večer na náměstí, kam si spolu s ostatními občany Habartova přijdou zazpívat koledy a popřát hezké svátky.

Reklama

Výběr článků

Načítám