Hlavní obsah

Habartovští pionýři oslavili příchod jara úklidem lesa

Novinky, Anna Kováčová

Již 18. rokem uklízejí habartovští pionýři část lesa nad Habartovem. Vždy na jaře se vydávají uklidit to, co lidé nanosí a naháží do lesa, a aspoň tím trošinku lesu ulehčit. Někdy je to úmorná práce, je tam tolik odpadků a věcí, až to vede k údivu.

Foto: Anna Kováčová
Článek

V sobotu 21. března se pionýři rozdělili do tří skupinek, rozebrali si pytle na odpad, navlékli rukavice a pustili se do sbírání. 

Pokaždé na samém začátku lesa nacházíme nejvíce nepořádku okolo Baníku a lavičky, která stojí hned na kraji lesa. Nasbíráme tam hned plný pytel odpadků. Letos zde bylo kupodivu uklizeno. Zato kolem školního plotu jsme nacházeli skleněné lahve od alkoholu, plechovky, monitor a starý vyhozený koberec.

V lese u Jiráskovy ulice nalézáme každoročně vyhozené křesla, matrace nebo rozbité židle. I letos jsme byli úspěšní a našli dvě vyhozená křesla.

Odtud postupujeme a sbíráme směrem k velkému kameni. Většinou narážíme i na černé skládky, které se pak odstraňují velice těžko. Další oblastí, kde se vyskytuje nejvíce odpadků, je okolo lavičky na louce nad zmíněnou ulicí. Na tomto místě nalézáme spoustu krabic od vína a PET lahve od piva, které jsou většinou naházené v křoví vedle lavičky.   

Od velkého kamene jdeme nahoru na cestu, která vede okolo pole a dále sbíráme především plastové lahve, papírky a plechovky. Občas nalézáme třeba také boty nebo kusy oblečení. Ty tu určitě nikdo nemůže jen tak ztratit, musí je cíleně do lesa odnést a zahodit. Vždyť to snad nedá tolik práce odnést si s sebou zpět vše, co jsme si do lesa donesli a nepohazovat to jen tak po zemi.

Letos jsme z lesa odnesli osm plných pytlů odpadků, dva vysavače, starou fólii a ta dvě křesla.

Na konci našeho úklidu jsme si jako odměnu za naši vykonanou práci opekli buřtíky, na které jsme se již všichni velice těšili. 

Reklama

Výběr článků

Načítám