Hlavní obsah

Habartovský turnaj ve vodním fotbale již podeváté a se staronovými vítězi

Novinky, Aleš Plevka

Druhým prázdninovým sportovním podnikem, pořádaným místním futsalovým klubem ASK Rád, je turnaj ve vodním fotbale, který v sobě spojuje, jak již název napovídá, fotbal a vodní živel. Voda byla při letošním ročníku zastoupena opravdu v nebývalém a až nechtěném množství.

Foto: Aleš Plevka

Jan Rod a starosta Habartova Ing. Petr Janura zahajují turnaj

Článek

Drtivá většina zázemí pro účastníky byla organizátory přichystána již z minulého týdne, kdy se v Habartově uskutečnil turnaj nohejbalový, a tak nebylo nutné podstupovat páteční přípravy. Co však organizátorům přidělávalo vrásky na čele, bylo počasí.

Meteorologové se tentokrát bohužel nemýlili, a tak na sportovce čekala voda nikoliv pouze v tradičním nafukovacím hřišti, ale i všude vůkol, neboť ještě během sobotního rána, kdy byla na půl sedmou domluvena instalace bazénu, se z oblohy k zemi spouštěly doslova provazce vody. Také rtuť teploměru se rozhodla, že v sobotu 15. července nebude atakovat ani dvacetistupňovou metu - a navíc si nechá i několik stupňů rezervu.

Přesto nebylo cesty zpět a o možnosti turnaj přeložit na jiný termín nemohla být ani řeč, vždyť to nejdůležitější, tedy hřiště, k nám do Habartova putuje až ze vzdáleného Zlína. Nakonec alespoň déšť ustal a byť podmínky měly k ideálu hodně daleko, od půl deváté se do areálu začaly scházet přihlášené týmy. Až na jedinou výjimku, jíž se stali Alternátoři z Krajkové, kteří svou účast vzdali, se všichni ostatní rozhodli podstoupit boj o 1. místo navzdory nepřízni počasí, a tak počet týmů klesl oproti plánovaným osmi na sedm.

Po deváté hodině tak s humorem a nadsázkou sobě vlastní mohl Honza Rod i spolu se starostou města Ing. Petrem Janurou celý turnaj zahájit. Až na jediný tým se všechny ostatní neúčastnily poprvé, a tudíž bylo vysvětlování pravidel zkráceno na nejnižší možnou míru. Poté již nezbývalo nic jiného, než aby se první dva mančafty pustily do souboje s chladnými vlnami, tvořícími se na vodní hladině v bazénu, který jako vždy ochotně pomohli naplnit  a během dne i doplňovat habartovští dobrovolní hasiči.

Kluzký povrch, odhodlaní soupeři a tentokrát i větší porce chladu vyžadovali plné nasazení a i vyšší míru sebezapření teplomilnějších účastníků. Hrálo se obligátním systémem každý s každým na 2x 8 minut. Nutno poznamenat, že letos padalo velké množství gólů, což bylo způsobeno možná i tím, že gólmani byli poněkud ztuhlejší nežli jindy.

Nejhorší pro hráče byly pauzy a okamžiky, kdy se po zahřátí znovu oblékali do mokrých dresů. Jen někteří totiž využili možnost alespoň zčásti je usušit v klubovně, kde se netradičně celou dobu topilo. I ve stánku šel mnohem více než cokoliv jiného na odbyt grog, což na polovinu července je samo o sobě určitě nezvyklé.

V bazénu se ale na všechny případné obtíže zapomínalo a bojovalo se chlad nechlad o každý míč  a nebýt jednoho zraněného kolena, bylo vše v nejlepším pořádku.

Díky menšímu počtu týmů se končilo o něco dříve. V půl páté se Honza Rod a i pan starosta mohli chopit vyhlášení výsledků. Po dvouroční pauze na svou předchozí šestiletou nadvládu navázal bez ztráty bodu tým ASK Rád. Druzí skončili loňští vítězové Bianconeri a třetí místo vylovili z bazénu Mokrý banditi vedení samotným starostou města. Pro letošek více než zasloužený pohár s něčím pro zahřátí byl ale připraven pro všechny, kteří se snad i dobře bavili - a tak to má být.

Reklama

Výběr článků

Načítám