Hlavní obsah

Habartovský pietní akt připomněl 73 let staré krvavé události v tehdejším Habersbirku

Novinky, Aleš Plevka

Na neděli 18. září připravilo občanské sdružení Klub 1938 – Četnická stanice Habersbirk pod vedením hlavního organizátora Jiřího Převrátila výroční pietní setkání u pomníku věnovaného padlým četníkům

Foto: Aleš Plevka

Jiří Převrátil, hlavní organizátor vzpomínkového setkání, vítá přítomné.

Článek

Každoroční setkání má za cíl uctít památku obětí pokusu o henleinovský puč ze 13. září roku 1938, kdy se nejrůznější státní instituce v pohraničí, obývaném převážně německými usedlíky, staly terčem ozbrojených útoků německých ordnerů.

Ty se uskutečnily od Liberce až po České Budějovice, ale k nejkrvavějším srážkám došlo právě v Habersbirku, kde obranu celistvosti státu a demokracie zaplatili svými životy čtyři četníci (Jan Koukol, Antonín Křepela, Vladimír Černý a Stanislav Roubal). Další oběti na životech v okrese tehdy hlásila dále např. i Bublava či Krajková.

Přes značnou nepřízeň počasí přišly jejich památku uctít asi tři desítky občanů. Během několika okamžiků členové Klubu 1938 a MO Policie ČR zaujali u pomníku pozici čestné stráže a čestné jednotky a pak už nic nebránilo tomu, aby všechny přítomné přivítal hlavní organizátor akce, Jiří Převrátil. Následně krátce promluvil i starosta Habartova Ivo Zemek, který zdůraznil, že odvaha a čest jsou věcmi nadčasovými. Poprvé se v letošním roce dostalo českým obětem i církevního obřadu, neboť na setkání dorazil i pan Bojna, farář Československé církve husitské, který pronesl modlitbu za duše zemřelých.

Posléze již bylo na programu položení květin a do oblak současně také zamířila vypálená trojnásobná čestná salva. Celé komorní pietní uctění památky bylo zakončeno odtroubením státní hymny, která toto vzpomínkové setkání definitivně ukončila. Je škoda, že počasí poněkud narušilo připravený scénář akce a jistě se také negativně podepsalo na nízkém počtu zúčastněných. Věřme, že příští rok budou okolnosti vzpomínce na prvorepublikové četníky, kteří přinesli oběť nejvyšší, přát mnohem více.

Reklama

Výběr článků

Načítám