Hlavní obsah

Habartov se zapojil do skautské štafety Betlémského světla

Novinky, Aleš Plevka
Aktualizováno

V sobotu 20. září odpoledne se zástupci Junáckého střediska Dýmka Habartov vydali do Sokolova. Jejich cílem bylo vlakové nádraží a rychlík jedoucí z Prahy, v němž skautští bratři a sestry přiváželi světlo, jehož plamen byl zažehnut v dalekém městě Betlémě.

Foto: Aleš Plevka

Na sokolovské nádraží přijíždí na čas rychlík z Prahy. Skauti již mávají vlajkou, aby nám ukázali, kde světýlko najdeme.

Článek

Již přes dvacet let se skauti starají o to, aby i v České republice měli lidé možnost prozářit svůj domov plamínkem, jenž procestoval tisíce kilometrů a pochází z místa, kde se podle tradice narodil Ježíš.

Na samém počátku světelné štafety se tedy nachází město Betlém, které leží asi 8 kilometrů od prastarého Jeruzaléma. Odsud vzácný plamen putuje letecky do rakouské Vídně, z níž je pak již vlakem rozvážen do všech končin naší vlasti.

Betlémské světlo se za ta léta stalo tradičním poslem Vánoc a jeho předávání propojí lidi ze všech koutů Čech, Moravy i Slezska. Letošním mottem putování Betlémského světla po vlastech českých je sdělení, že: „Sdílení štěstí vám přinese pokoj“.

Habartovští skauti, vybaveni petrolejkami a zásobou originálních PF a lampiček se cestou domů zastavili ještě na římskokatolické faře v Sokolově a následně již převezli plamen do Habartova. Zde ještě tentýž den v podvečer dobrovolníci roznášeli světýlko v originálních, tentokráte voňavých perníčkových, lucernách do domovů lidí, kteří jsou místním skautům blízcí.

Jako první se dočkal lampičky starosta města Ivo Zemek a poté i několik dalších přátel, kamarádů a lidiček, kteří skautům pomohli nebo pomáhají a podporují je dodnes. Díky tomu, že jeden ze skautů bydlí v nedaleké Krajkové, budou mít šanci i tamní občané připálit si betlémské světýlko a to v kostele sv. Petra a Pavla.

Široké veřejnosti se pak dostane možnost připálit si betlémský plamínek v rámci posledního adventního zpívání, které habartovští skauti taktéž již několik let pořádají a které se uskuteční v neděli 21. prosince od sedmnácti hodin na náměstí Přátelství v Habartově. Tamtéž bude světlo k mání i přímo na Štědrý večer, když se zde ve 22 hodin koná sváteční setkání občanů města, při němž se zpívá, vzájemně se přeje a popíjí svařené víno.

Skautská štafeta tak i v Habartově a okolí zcela určitě a bezezbytku naplňuje svou ideu, jíž je snaha zaplašit tmu a prostřednictvím mihotavého ohnivého plamínku být poslem sváteční atmosféry a dobré vůle pro všechny bez rozdílu. A i když plamínek za několik dní docela jistě v jednotlivých domácnostech postupně vyhasne, jeho poselství tu zůstane ještě dlouho.

Reklama

Výběr článků

Načítám