Hlavní obsah

Habartov po mnoha letech upálil čarodějnici společně

Novinky, Aleš Plevka

Třicátý duben je tradičně spojen se stavěním májky a pálením čarodějnic. V Habartově se menší akce k tomuto datu vážící konaly v minulých letech na několika místech. Své posezení organizovali skauti, hasiči či fotbalisté. Vloni se poprvé objevily hlasy navádějící k tomu, zkusit vymyslet něco společně.

Foto: Aleš Plevka

Starosta města ing. Petr Janura zahajuje pálení čarodějnic v Habartově

Článek

Slovo dalo slovo, a tak své síly spojilo město Habartov zastupované komisí pro sport a kulturu, místní dobrovolní hasiči, skautské středisko Dýmka a TJ Baník. Během několika schůzek bylo vše důkladně probráno, naplánováno a rozdány úkoly. Vždy, když se něco koná poprvé, je to o něco obtížnější, poněvadž existuje spousta neznámých a také více šancí pro to, aby se něco pokazilo.

Ani zde se jisté potíže a nedorazy při prvním ročníku nové akci zcela nevyhnuly, ale hlavní cíl, jímž mělo být poskytnutí možnosti lidem se sejít a pobavit se, byl naplněn beze zbytku. 

Alfou a omegou takové venkovní akce je samozřejmě počasí, a to tentokrát stálo na straně organizátorů. Po nedávných dnech, kdy z oblohy padaly sněhové přeháňky a v noci klesala teplota i několik stupňů pod bod mrazu, nastoupila slunečná, i když větrná a nikterak závratně teplá neděle.

Díky absenci deště si obzvláště v odpoledních hodinách našlo cestu na akci několik set návštěvníků, které krátce po čtvrté hodině mohl z instalovaného pódia přivítat a pozdravit starosta města Ing. Petr Janura. Ten zároveň popřál všem i příjemnou zábavu.

Akce byla dopředu avizována jako komornější, přesto jí nechybělo nic, co k pálení čarodějnic patří. Pro špunty byl připraven skákací hrad a dvě hodiny se je snažili zabavit i místní skauti, kteří si připravili množství zábavných pokusů, které dokládaly jednoduchou fyziku a chemii v praxi. Dala se u nich zažít spousta legrace a načerpat i nějaké ty vědomosti návdavkem.

Starosta Janura následně vybral i dvě nejkrásnější čarodějnice, které odměnil malým dárkem. Všechny ostatní se mohly těšit alespoň z opečeného buřtíka, který se pro ně stal cenou útěchy. Odměny byly připraveny i pro lezce na májku. Tu spolu s vatrou a stylizovanou čarodějnicí, která vzplála v osmnáct hodin, přichystali hasiči. Ti také pro zájemce přistavili k zevrubné prohlídce svou tatru a sehnali i sanitní vůz, což se zejména pro kluky stalo vítaným zážitkem.

Baníkovci se postarali o přísun občerstvení. Pivo, limonády, svařené víno a klobásy prostě nemohou na lidové veselici nikdy chybět. Dokud svítilo sluníčko, bylo navzdory všudypřítomnému větru vcelku příjemné vše konzumovat na volném prostranství, ale s přibývajícím šerem vzali lidé rádi za vděk úkrytem, kterým se stal nový městský pártystan. Ten pořídilo město v letošním roce a na této akci měl svou premiéru. Nutno poznamenat, že návštěvníci ho velmi chválili.

Do konce akce, který byl určen na tři a dvacátou hodinu, pak probíhala již jen volná zábava, kterou provázela reprodukovaná hudba. Jaké budou ohlasy na akci, to teprve uvidíme, ale již nyní se sluší poděkovat všem, kteří se na jejím uskutečnění podíleli, protože bez jejich přičinění by akce nebyla žádná. Speciální poděkování si bezesporu zaslouží zaměstnanci našich technických služeb, kteří museli nastoupit do práce v neděli i ve sváteční pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám