Hlavní obsah

Gymnázium v Bílovci zúročuje svůj návrat k matematickým třídám

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nominace do reprezentačního týmu na Evropskou matematickou olympiádu dívek v Curychu, postup do celostátního kola v kategorii A a postup do krajského kola matematické olympiády pro čtyři studenty v kategorii A, jednoho studenta v kategorii B a pět v kategorii C. Tak letos boduje gymnázium z Bílovce.

Foto: Archiv GMK
Článek

Skvělé umístění tolika studentů dokazuje, že rozhodnutí Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci – vrátit se ke koncepci specializovaných tříd s rozšířeným studiem matematiky – bylo správné.

„Jde o největší počet studentů v soudobé historii školy, kteří takto uspěli. Navíc už podruhé ve dvou letech máme zástupce v celostátním kole matematické olympiády v kategorii A,“ je spokojen ředitel školy Vít Schindler a připomíná, že v tomto školním roce gymnázium po několikaleté odmlce znovu otevřelo jednu specializovanou skupinu s rozšířenou výukou matematiky, kterou navštěvuje dvacet žáků.

„Mezi postupujícími do dubnového krajského kola 66. ročníku matematické olympiády jsou i žáci těchto tříd. Vzhledem k tomu, že se matematice intenzivněji věnují jen krátce, od září loňského roku, jde o vynikající výsledky,“ konstatuje a dodává, že studenti mohou svůj zájem o matematiku rozvíjet i v semináři vedeném Jaroslavem Švrčkem z katedry algebry a geometrie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Právě tento seminář navštěvuje septimánka Bára Tížková, která bude školu v březnu zastupovat v kategorii A v celostátním kole matematické olympiády v Liberci, jíž se zúčastní dalších 43 nejlepších středoškoláků z republiky, a v dubnu bude reprezentovat republiku na Evropské matematické olympiádě dívek EGMO ve švýcarském Curychu.

„Letošní výsledky v jednotlivých kolech matematické olympiády jsou srovnatelné s těmi, jakých žáci tohoto gymnázia v dobách, kdy jeho matematické třídy pracovaly naplno,“ chválí i Jaroslav Švrček.

„S rostoucím počtem šikovných dětí, nadaných na matematiku, vzniká ve škole zdravě konkurenční prostředí, což vede ke zlepšování každého ze žáků. Myslím, že v kategoriích B a C máme letos v krajském kole v ohni několik velmi horkých želízek… A pokud jde o nejvyšší věkovou kategorii A, v krajském kole zastupovala bílovecké gymnázium i mladší žákyně, která do této kategorie věkově zatím nespadá. Ale chceme po žácích, aby si zvykali na výše položenou laťku, a to i za cenu toho, že se v konkrétním ročníku neumístí na předních pozicích. Získají však cenné zkušenosti, které mohou zúročit později… A o to víc potěší, když – jak je tomu letos – se úspěch dostaví. V našem případě má podobu čtyř úspěšných řešitelů. Jedním z nich byla například patnáctiletá žačka kvinty Michaela Svatošová, která má do budoucna velkou perspektivu. Nejlépe z bíloveckých žáků se v krajském kole kategorie A vedlo Báře Tížkové. Pokud uspěje v celostátním kole, má šanci být nominována na srpnovou Středoevropskou matematickou olympiádu v Litvě, popřípadě do reprezentačního družstva České republiky na červencovou mezinárodní matematickou olympiádu v Rio de Janeiru.“

Reklama

Výběr článků

Načítám