Hlavní obsah

Gruzínský umělec Tornike Abuladze vystavuje v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

V ateliéru INDUSTRIAL Gallery umístěném v areálu společnosti Vítkovické slévárny, s. r. o. vytvářel svá díla v době od 24. do 30. srpna gruzínský mladý umělec Tornike Abuladze. Díla vznikala v rámci rezidenčního pobytu. Výstup z jeho tvorby bude k vidění do 2. října.

Foto: Josef Zajíc

Tornike Abuladze v Ostravě. INDUSTRIAL Gallery 31.8.2015.

Článek

Umělec nyní žije a tvoří v Mnichově. Tornike Abuladze je industriálním prostředím fascinován. Ateliér, ve kterém tvoří, je situován přímo do srdce industriální části města. V roce 2009 absolvoval akademii umění v Tbilisi a dosud realizoval výstavy v Londýně, Litvě a Gruzii.

„Samotnému aktu tvorby obvykle předchází rozsáhlá analýza a plánování následných kroků a postupů až po očekávaný výstup, některá díla vznikají náhlým vnuknutím. Rozsah divergentního myšlení Tornika Abuladze nemá mezí. Podněty k tvorbě přijímá všemi smysly - vizuálně, haptickým vnímáním (hmatem), inspiruje se také zvuky strojů a typickou vůní slévárny,” uvedla Mgr. Zuzana Kulhánková, manažerka galerie.

„V tvorbě používá různé technické projevy, vznikají labyrinty, smyšlené nové stroje sestavené například formou koláže i velkoformátové malby. Využívá také staré nákresy a projekty, na které přenáší nové nápady, přetváří je, a svým způsobem i oživuje,” dodala Kulhánková.

„Velice rád cestuji do zemí, které mě inspirují. Industriální prostředí je pro mě a mou tvorbu velice důležité. Jsem nadšený, že mohu být díky INDUSTRIAL Gallery v Ostravě a čerpat zde v překrásném industriálním prostředí nápady a zážitky pro svou tvorbu. Jsem tady sice jen na krátkodobém pobytu, ale vím, že prožitky zde získané budu promítat do své tvorby ještě dlouhou dobu,” svěřil se při vernisáži Torkine Abuladze.

Prezentaci děl Tornika Abuladze je možné si prohlédnout od 31. srpna do 2. října v INDUSTRIAL Gallery, Zahradní ulice 10, Moravská Ostrava. Galerie je otevřena od pondělí do pátku od 10 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám