Hlavní obsah

Gruzie: země s bájnou historií a italským temperamentem

Novinky, Eva Kaličinská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká organizace zřídila v gruzínském městě Khashuri hostel Gvirila. Cestovatelé tu bydlí s vědomím, že pomohli dobré věci. Všechny příjmy za ubytování v hostelu totiž přispívají na provoz Denního centra pro seniory a běžence.

Foto: Eva Kaličinská
Článek

Zakavkazská Gruzie láká svoje návštěvníky výstupy na Kavkaz, středověkými kláštery, skalními městy a skvělým jídlem. Na hoře Kazbeg byl podle řecké báje připoután Prométheus, pobřeží Gruzie je známé jako starověká Kolchida. Dnes se tak jmenuje červené víno, které zemi rovněž proslavilo.

Válka s Ruskem na jedné straně a Jižní Osetií a Abcházií na straně druhé vyvedla zemi ze své rovnováhy. V důsledku vojenského konfliktu muselo opustit svůj domov mnoho lidí. Vnitřní přesídlenci tak zůstali v provizorních podmínkách, v bývalých školách, tělocvičnách nebo stanových městech. Je mezi nimi i spousta starých lidí, kteří přišli o vše, co v životě vybudovali.

České Organizaci pro pomoc uprchlíkům se podařilo, za finanční podpory České rozvojové agentury, zřídit ve městě Khashuri Denní centrum pro seniory, které funguje podobně jako denní stacionáře pro seniory u nás. Staří lidé mají k dispozici prádelnu, službu žehlení a šicí dílnu anebo půjčovnu kompenzačních pomůcek.  To, že některé věci bereme jako samozřejmost, nemusí platit všude. Do Centra momentálně dochází pravidelně 34 klientů. Těm jsou k dispozici dvě místní pracovnice.

Protože okolí města Khashuri nabízí spoustu krásných míst k vidění, otevřela organizace v roce 2014 v oddělených prostorách nad Denním centrem hostel Gvirila Guest House. Turisté z celého světa si můžou vybírat tipy na výlety, které jsou v dosahu jejich bezpečného zázemí. Třeba lázeňské a horské středisko Borjomi proslulé  teplými minerálními prameny, pevnost Surami nebo populární muzeum  Stalina v jeho rodném městě Gori. Návštěvníci hostelu pobudou nerušeni v soukromí rodinného domu s vědomím, že pomohli dobré věci. Všechny příjmy za ubytování v hostelu totiž přispívají na provoz stacionáře.

Na Gruzii se musí ocenit to, že je to poměrně malá země, kde zvládnete za jeden den trek na Kavkaze i koupání v moři nebo návštěvu čajových plantáží. Část země má subtropické podnebí, vysoko na Kavkazu  je horské (alpínské) klima. Je proto dobré zvážit, kdy a kam se vypravíte. Úžasná je gruzínská pohostinnost, která je sice samozřejmostí, ale není třeba ji zneužívat. Na místní kuchyni, kterou tvoří chleby plněné různými typy sýrů, lilky s ořechy nebo tradiční šašliky spolu s vínem nebo koňakem, si snad ještě nikdo nestěžoval.  Nejlevnější pokrmy i suroviny najdete vždy na tržnici, kde se dá i trochu smlouvat.  Dobrodružnější povahy si zamilují maršrutky, minibusy,  kterými se obvykle cestuje.

Kromě přímých letů z Prahy je možné využít levnější variantu z Katowic či Budapešti. A protože je  v Gruzii levně a bezpečno, s návštěvou není nutno otálet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám