Hlavní obsah

Grafik, ilustrátor a malíř Josef Ruszelák vystavuje až do poloviny února ve Zlíně

Novinky, Robert Rohál

Alternativa - kulturní institut Zlín pořádá výstavu vybraného díla malíře, grafika a ilustrátora Josefa Ruszeláka. Výstavu s názvem Pootevřeno do života malíře a grafika zahájila slavnostní vernisáž 11. prosince a potrvá do 15. února

Foto: archiv autora

Plakát na aktuální výstavu ve Zlíně

Článek

Josef Ruszelák je držitelem Ceny města Zlína, kterou obdržel v roce 2017 za celoživotní výtvarnou a ediční činnost a za rozsáhlé mnohostranné kulturní aktivity. Tento dlouholetý výtvarník Městského divadla Zlín, malíř, grafik a ilustrátor v roce 2018 oslavil své významné životní jubileum.

U této příležitosti se umělec podruhé vrací do výstavních prostor Alternativy, aby představil výběr svých děl vytvářených v různých životních etapách.

„Po jedenácti letech od mých sedmdesátin je to znovu dobrá příležitost pro ohlédnutí. Proto vybírám a předkládám to podstatné – a hlavně, co je pro mne důležité, a co mám rád,“ uvedl Josef Ruszelák.

O tom, co bylo a je v životě pro významného zlínského umělce důležité, vypovídá i obsáhlá autobiografie Život je za dveřmi, která vyšla předloni. Kniha je v dostání ve Zlíně nejen v pokladně Městského divadla, ale také v Informačním středisku na radnici a také je k dispozici po celou dobu trvání výstavy v Alternativě.

Retrospektivní výstava Pootevřeno sice měla skončit 11. ledna, ale je prodloužena do 15. února.

Malíř a grafik Josef Ruszelák se narodil roku 1938 v Nětčicích u Kroměříže. Ve svých osmi letech se spolu s rodiči přestěhoval do tehdejšího Gottwaldova a ve městě Zlíně žije umělec doposud. Mezi lety 1953 – 1957 studoval na SPUŠ v Uherském Hradišti u profesorů Vladimíra Hrocha, Jana Blažka a Karla Hofmana. V roce 1968 se stal členem Skupiny 5 + 2.

Třicet pět let se věnoval profesi výtvarníka zlínského divadla. Dával také výraz divadelním plakátům a programům coby propagační grafik.

Spolupracoval s některými nakladatelstvími; například s Odeonem Praha či s Blokem Brno. Všestranně nadaný Josef Ruszelák se stal také autorem scénických výprav, zejména k pohádkám. Graficky upravoval knihy, ilustroval básnické sbírky. Uspořádal  více než 80 samostatných výstav a zúčastnil se 150 výstav kolektivních.

Reklama

Výběr článků

Načítám