Hlavní obsah

Grafik a ilustrátor Jiří Šindler vystavuje na Špilberku

Novinky, Jiří Smutný

Muzeum města Brna připravilo výstavu prací Jiřího Šindlera s názvem Doteky téměř něžné. K vidění je ve druhém poschodí západního křídla hradu Špilberk.

Foto: Jiří Smutný

Výstavu uvedl její autor Ivo Binder (uprostřed)

Článek

Autor je dlouhodobě spjat s Brnem, ale narodil se v Poličce, kde studoval na gymnáziu. Následně pokračoval v Praze na Státní grafické škole, Střední uměleckoprůmyslové škole a na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Během studií trávil o prázdninách měsíční praxe v tiskařské dílně bratří Vokolkových v Pardubicích. V roce 1950 studia ukončil a vrátil se z Prahy do rodného kraje, kde měl dílnu. Pět let nato se oženil a přestěhoval se do Brna, kde prožil většinu svého života.

Věnoval se zejména knižní ilustraci, typografii a kaligrafii. Spolupracoval s uměleckými knihaři při tvorbě knižních vazeb a zabýval se i výrobou papíru. Po několikaletém studiu hlaholice, prvního slovanského písma, vytvořil v roce 1992 její tiskovou variantu. Okrajově se věnoval i architektuře. Jeho práce lze najít v soukromých i veřejných sbírkách a galeriích doma i v zahraničí.

V Brně působil i jako pedagog. Od roku 1969 učil na Střední škole uměleckých řemesel písmo a propagační grafiku, od roku 1992 na Fakultě výtvarných umění VUT ruční psaní a základy teorie písma a od roku 1998 na Střední škole umění a designu a na Vyšší odborné škole uměleckých řemesel písmo.

V roce 1956 se stal členem Svazu československých výtvarných umělců, později působil ve tvůrčí skupině Profil, byl přijat do Sdružení Q a Unie výtvarných umělců ČR. V roce 2000 byl jmenován čestným členem Sdružení Bienále Brno a obdržel Cenu města Brna za rok 2001 v oboru výtvarné umění.

Výstava na Špilberku nabízí návštěvníkům širokou škálu ukázek z jeho bohatého díla. O jeho plodnosti svědčí fakt, že souběžně probíhá podobná výstava v Pardubicích a nebyl problém sehnat reprezentativní práce pro obě expozice. Ta brněnská je otevřena od 16. dubna do 31. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám