Hlavní obsah

Grafičtí designéři představují své práce na 27. mezinárodním bienále v Brně

Novinky, Jiří Smutný

Moravská galerie v Brně a Ministerstvo kultury České republiky pořádají od čtvrtka 16. června 27. mezinárodní bienále grafického designu Brno 2016. Autory jsou grafičtí designéři Adam Macháček, Tomáš Celizna a Radim Peško, tedy stejný kurátorský tým, který se osvědčil již v minulém ročníku.

Foto: Jiří Smutný

Z mezinárodní přehlídky v hlavním výstavním sále Uměleckoprůmyslového muzea

Článek

Aktuální bienále se zabývá klíčovými pojmy současného grafického designu a vizuální komunikace. Reaguje tak na proměny a stávající stav, množství, rozmanitost, nepřehlednost či zdánlivou povrchnost. Cílem je postihnout v obecné i subjektivní rovině některé z pojmů, které současný grafický design definují nebo ovlivňují. Pro návštěvníka se tak snaží rozkrýt a pojmenovat jeho základní parametry, aktuální témata a motivace.

„Jako každý ročník, i letos přináší bienále řadu novinek. Vývoj grafického designu je totiž proces, který nemůže být nikdy ukončen,“ říká ředitel Moravské galerie Jan Press. „Neustále reaguje na současné společenské podněty a na ně pak téma letošního ročníku, který se zaměřil na aktuální situaci v oblasti grafického designu. Ta byla zjednodušena do podoby klíčových slov, která se vinou napříč všemi výstavami, katalogem i sympóziem. Zásadní novinkou je také to, že Mezinárodní přehlídka není složena z jednotlivostí, ale v typizovaných boxech jsou představeny celky grafických designérů, což divákům pomáhá lépe pochopit kontext jejich tvorby.“

O hlavní výstavu - Mezinárodní přehlídku - se ucházelo 1222 autorů z 53 zemí, podáno bylo celkem 878 přihlášek. Poprvé v historii nebyly přihlašovány exponáty ve své fyzické podobě, ale v podobě digitální. Porota vybrala 46 prací od 68 autorů z 15 zemí. K vidění jsou v přízemí Uměleckoprůmyslového muzea.

Z dalších výstav lze uvést profilovou výstavu Zdeňka Zieglera, představující autora jako tvůrce filmových plakátů, nebo expozici Souborné dílo, jež je subjektivním pohledem laureátek Čestného uznání mezinárodní poroty 26. bienále Brno 2014 na sbírku přehlídky bienále Brno, spravovanou Moravskou galerií. Obě se nacházejí v prvním patře Uměleckoprůmyslového muzea.

V Pražákově paláci najdeme výstavu Které zrcadlo chceš olizovat?, jež se věnuje tenké hranici mezi realitou a fikcí. Tamtéž je umístěna expozice Studovna s podtitulem Tabula rasa: Propojené světy aneb manýrismus designu.

Ve dnech 17. - 19. června se uskuteční Mezinárodní sympozium, cyklus přednášek a prezentací světově významných tvůrců a teoretiků designu. Jako obvykle byl vydán katalog a nebude chybět ani takzvaný Off program, koncipovaný jako otevřený prostor v přízemí Místodržitelského paláce pro workshopy, intervence a jiné oborové prezentace. Bienále potrvá do 30. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám