Hlavní obsah

Golem, ale i Kafka lákají do "židovské" Prahy stále velké množství návštěvníků

Novinky, Vratislav Konečný

Třebaže po rozsáhlé asanaci v 80. letech 19. století z bývalého pražského Židovského města, již tehdy pod jménem Josefov, moc nezbylo, památky stále táhnou. Hlavními symboly jsou golem, hliněná socha, který po oživení šémem poslouchala svého pána, synagogy, hřbitovy. V neposlední řadě spisovatel Franz Kafka.

Foto: Vratislav Konečný

Maiselova synagoga

Článek

Nejen golem táhne

Turisté se soustřeďují v několika ulicích u Starého židovského hřbitova, kde je pohřben i rabbi Jehuda Liva Ben Becale zvaný Maharal, jeden z předních učenců, nebo tvůrce Golema Jehuda Löw, či Handel Bašlevi, známá jako matka chudiny. Franz Kafka, Ota Pavel a mnozí další význační Židé leží na hřbitově na Olšanech.

Původně žili Židé na Malé Straně, ale protože byli stále pronásledováni, přesídlili na druhý břeh Vltavy, kde se dnes nachází nejmenší pražská čtvrť Josefov, pojmenovaná po panovníkovi. Stojí tu i nejstarší evropská synagoga, Staronová. Sedadlo označené jedničkou a Davidovou hvězdou patřilo Löwovi. Jeho umělý člověk se stal legendou, mnozí věřili, že golem je někde ukryt, předpokládalo se, že na půdě synagogy.

Židovské svatostánky sloužily nejen jako modlitebna, ale také jako vzdělávací centra. V Josefově je možné navštívit, a davy se sem hrnou, Klausovu, Maiselovu,  nebo nejmladší, z roku 1868, Španělskou synagogu.

Velmi proslulá je Jubilejní/Jeruzalémská, stojící nedaleko Jindřišské věže. V sousedství Maiselovy najdete i Restauraci U golema. Košer speciality výtečné úrovně na nabízí King Salomon v Široké ulici, kde je také v bývalé Pinkasově synagoze památník obětem nacistické persekuce.

Neustálé pogromy

Židovské komunity byly pronásledovány po celé Evropě, pražská obec v místech Josefova vznikla po pogromech roku 1096. Čtvrtý lateránský koncil roku 1215 nařídil separaci Židů od křesťanů, od těch dob měly jejich osady ráz ghetta. Pronásledování komunity se dělo celá staletí, vyvrcholilo s nástupem nacismu, který se snažil vymazat vše židovské ze světa.

Otec vlasti také využíval pogromů na Židy k obohacení státní poklady, ale i svému. Finančních služeb Mordechaje Maisela využíval Rudolf II., tehdy ghetto vzkvétalo.

Nic vábného

Protože ale nemělo prostor, kam se rozšířit, našly bychom tu úzké špinavé uličky, malé bytové prostory, krámky a vetešnictví. Žádná romantika, ba naopak.

Asanace, která většinu čtvrti zničila, vytvořila po vzoru Paříže či Vídně široké ulice, viz právě Pařížskou. Ta měla pokračovat po prokopání Letné dál.

Jako lovná zvěř

Marie Terezie nechala Židy roku 1744 vyhnat nejen z Prahy, ale i ze země, byli bez jakékoli ochrany. Příčinou bylo, že měli údajně spolupracovat s Prusy při okupaci Čech. Vyhnání mělo za následek zhroucení hospodářského trhu, takže nakonec za čtyři roky jim byl povolen návrat. Samozřejmě za mastné "toleranční"  výkupné.

Za Josefa II. se mohli již stěhovat i mimo ghetto. V tu dobu se bohatí odstěhovali a místo ovládla chudina. Kde stojí výstavné domy, stávaly kořalny, nevěstince.

Asanace byl dokončena v roce 1913.

Krámku se suvenýry najdete hlavně v ulici u starého hřbitova.

Reklama

Výběr článků

Načítám