Hlavní obsah

Geografický informační systém jako součást výuky

Novinky, Pavel Ratkovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Geografický informační systém (GIS) lze velmi dobře využít ve výuce. Učitelé základních, ale také středních škol z kraje Vysočina budou mít možnost se o tom zdarma přesvědčit na začátku března, kdy Chaloupky o. p. s. pořádají víkendový seminář zaměřený právě na GIS.

Foto: Pavel Ratkovský

Předchozí ročník semináře.

Článek

Co to vlastně GIS je? „Geografický informační systém, tedy GIS, je stručně řečeno informační systém, který se zabývá zpracováním a prezentací prostorových dat,“ vysvětluje Michal Vrzáček, organizátor březnového semináře. Jedná se tedy o mnohem pokročilejší formu map.

„Hlavní výhoda je v tom, že na rozdíl od klasické mapy, si v GISech můžete zobrazit jen nějaké vrstvy a informace a různě je kombinovat. Například necháte zapnutou pouze říční síť, do toho hustotu osídlení a krásně uvidíte, že lidé žijí hodně kolem vod,“ vysvětlil na jednoduchém příkladu výhody GISu Vrzáček.

Z popisu je jasné, že pro žáky taková výuka přináší mnohem více možností než práce se samotnými papírovými mapami. Avšak ne všichni učitelé vědí jak výuku GISu začlenit do svých hodin nebo systém vůbec neznají. Právě proto Chaloupky připravily víkendový seminář.

„Konat se bude první březnový víkend na pracovišti u Kněžic. Připraveny máme témata jako je využití GoogleEarth nebo kancelářského balíku OpenOffice, práce v programu Quantum GIS, který je zdarma, a představíme si také další volně šiřitelné programy. Abychom jenom neseděli u počítačů, tak se vydáme do přírody s GPSkami a nasbíráme data pro pozdější zpracování. Hlavně se ale samozřejmě budeme zabývat tím, jak uplatnit GISy přímo ve výuce,“ nastiňuje program semináře Vrzáček.

Případní zájemci o seminář se dozvědí více informací na webových stránkách www.chaloupky.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám