Hlavní obsah

Genius loci vás uchvátí v jihočeském Římově, jednom z evropských Jeruzalémů

Novinky, Vratislav Konečný

Je to velmi silná atmosféra místa, vyzařuje klid, pokoj, přitom také dodává vnitřní energii. Pětadvacet zastavení pašijové cesty na trase dlouhé přes pět kilometrů znají především věřící. Jedno z kdysi nejnavštěvovanějších poutních míst leží poblíž silnice z Českých Budějovic na Kaplici.

Foto: Vratislav Konečný

Deváté zastavení - "U chromého žida". Kaple se sochou žoldnéře, vyvádějícího spoutaného Krista ze zahrady Getsemanské.

Článek

Není to jen o víře, je to procházka nádhernou krajinou

Hlavními turistickými lákadly jsou ale nedaleká Zlatá Koruna a Český Krumlov, odtud turisté většinou směřují k Lipnu. Římovská pašijová cesta ale stojí za navštívení, více než hodinová procházka barokní jihočeskou krajinou se symbolikou Kristovy poslední cesty je naprosto relaxační očistou. Je to spirituální zastavení, zpomalení v tom neustálém poklusu, jaký nás poslední dobou provází.

Vypněte mobily, maximálně je můžete použít na focení, vyndejte sluchátka z uší, pusťte své čtvernožce z vodítek a vydejte se na cestu od obce Římov k Malši. Římov leží v místech starého slovanského hradiště z 8. století. Malebná obec se do nynější podoby rozrostla od 13. století. V 17. století ji zakoupil majitel českokrumlovského panství Jan Oldřich z Eggenberku, který ji věnoval v roce 1626 jezuitské koleji.

Jedinečný poutní areál

S návrhem na zřízení pašijové cesty přišel jezuitský lékárník Jan Gurre, na stavbu lorety a zastavení na cestě věnoval veškeré své nemalé prostředky. K tomu se začalo stavět i z darů farníků. Poutním místem se Římov stal roku 1648, kolem loretánské kaple vystavěli čtyřboký ambit, později k němu přibyl i kostel svatého Ducha.

Bohužel některé sochy v roce 1994 neznámý zloděj ukradl a jakoby se po nich slehla země. Zřejmě jsou ozdobou soukromé sbírky.

Mezi poli, lesem a kolem řeky

Je to nádherná procházka, krajina na malém kousku se střídá, jdete mezi poli, lesem, pak podle Malše, dokáže se pořádně rozvodnit, kapličky v jejím dosahu to také už odskákaly. Křížovou cestou vyjdete u areálu poutního místa s loretánskou kaplí. Posledním zastavením je kaple Božího hrobu se sochou ležícího Krista, na pahorku nad ní, v blízkosti kostela narazíte na působivou Kalvárii. Okolo lorety, vystavěné roku 1648,  je zbudován ambit, zde se ukládali k odpočinku poutníci.  

V ambitu je 34 obrazů zachycujících výjevy ze života Panny Marie. Nad oblouky ústícími do nádvoří je na stěnách vymalováno 32 mariánských poutních míst v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Procesí přicházela nejen z Čech a Moravy

Později byl přistavěn kostel svatého Ducha. Barokní stavba je na centrálním kruhovém půdorysu, pochází z let 1672 až 1697.

K uctívání barokní sošky Panny Marie Římovské přicházela procesí z Čech, Moravy, ale i od jižních sousedů z Rakouska, přicházeli i poutníci z Bavor.

Obklopeni církevními památkami

Na poměrně malém území jižních Čech najdete čtyři nádherné církevní památky - cisterciácké kláštery ve Vyšším Brodě a Zlaté Koruně, poutní kostel v Kájově u Krumlova a římovské poutní místo.

Římovský poutní areál je zařazen do skupiny takzvaných evropských Jeruzalémů - umístění barokních kapliček odpovídá přesně tradiční křížové cestě v Jeruzalému.

Římovská vodní nádrž slouží jako zdroj pitné vody, koupací není.

Reklama

Výběr článků

Načítám