Hlavní obsah

Geniální Janáčkova opera poprvé v historii před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově

Novinky, Jiří Grauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po úspěšné inscenaci Dítě a kouzla, kterou v Jihočeském divadle režírovalo umělecké duo SKUTR, se tento výborně sehraný tandem pustil do přípravy nové inscenace Příhody lišty Bystroušky, jejíž premiéra bude uvedena již 14. července před otáčivým hledištěm českokrumlovského zámeckého parku.

Foto: Pavel Hajný

Příběhy lišky Bystroušky - Otáčivé hlediště Č.Krumlov

Článek

Opera světoznámého skladatele Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky je jedinou premiérou sezóny 2016 před otáčivým hledištěm. Tento hudební drahokam bude v krumlovském plenérovém divadle uveden vůbec poprvé. Inscenaci o příbězích zvířat a lidí i o smíření s věčným koloběhem života režíruje duo SKUTR - Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka, držitelé mnoha mezinárodních cen. 

Inspiraci ke své sedmé opeře Příhody lišky Bystroušky objevil Janáček v humoristických povídkách moravského prozaika Rudolfa Těsnohlídka. Nepřímo jej inspirovala také jeho pozdní láska a inspirativní múza Kamila Stösslová, manželka píseckého starožitníka, která byla o dvě generace mladší než Janáček. Na prahu své sedmdesátky tak stvořil originální operu, ve které oslavil krásu a velikost přírody – a především znovu „vyzpíval“ obdiv ženské kráse.

Titulní postava Bystroušky se v Janáčkově pojetí stává ztělesněním ženství, stejně vábivým jako nevypočitatelným. I po více než devadesáti letech od brněnské premiéry v roce 1924 zůstávají Příhody lišky Bystroušky moderním „divadlem XX. století“.

Tato geniální opera je jásavým i teskným podobenstvím života v jeho nekonečné mnohotvářnosti. Lidské i zvířecí osudy se prolínají v úsměvných, lyrických či tragikomických hudebních obrazech, nyní zasazených do přírodní scenérie pod koruny staletých stromů.

Janáček svou hudbou přináší posluchači i divákovi především úžasnou radost. Stejnou přinese také inscenace krumlovské „Bystroušky“ s okouzlujícími liškami - Lenkou Máčikovou (zpívala už v Glyndebourne úlohu Zerliny v opeře oper Don Giovanni a Bystroušku v režii Ondřeje Havelky v pražském Národním divadle) a Ivanou Rusko, sólistkou prestižního Opernhaus Zürich a budoucí představitelkou Bystroušky v operním domě v německém Kolíně.

Pod dirigentskou taktovkou Maria De Rose v inscenaci dále vystoupí přední čeští i zahraniční sólisté - v roli lišáka Jorge Garza a Peter Račko, v roli revírníka Alexandr Beň a Svatopluk Sem a řada dalších. Spoluúčinkují i sbor a balet Jihočeského divadla.

Před otáčivým hledištěm se v zahradě českokrumlovského zámku v průběhu letní sezóny jako obvykle vystřídají všechny čtyři soubory Jihočeského divadla. Řadu letošních hudebních titulů před točnou doplní Bizetova opera Carmen, Dvořákova Rusalka a baletní inscenace Labutí jezero. Činoherní tituly letos zastupují Robin Hood, Ženy Jindřicha VIII. aneb Chudák král(em) a Pes baskervillský.  Ani letos v repertoáru nechybí rodinné představení v podání Malého divadla, tentokrát dobrodružná komedie Baron Prášil.

Představení se hraje od 14. do 23. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám