Hlavní obsah

Generál Andor Šándor bude hostem v brněnské vile Löw-Beer

Novinky, Petra Svobodová

Začíná třetí sezóna pravidelného pořadu Host ve vile. V pátek 22. září od 19 hodin bude vila Löw-Beer hostit brigádního generála v záloze Andora Šándora.

Foto: Archiv Muzea Brněnska

Brig. gen. Ing. Andor Šándor

Článek

Na podzim a na jaře se každý měsíc ve schodišťové hale vily Löw-Beer v Brně pravidelně setkáváme s některou významnou osobností české kulturní či vědecké scény. Návštěvníci se již mohli potkat např. s herci Petrem Nárožným, Ondřejem Vetchým, Zdeňkem Junákem nebo Naďou Konvalinkovou, odborníkem na brněnské podzemí Alešem Svobodou či vrchním zemským rabínem Karolem Sidonem.

Rozhovor s generálem v záloze, bezpečnostním poradcem a analytikem Andorem Šándorem bude opět moderovat Vojta Polanský. Prohlídka vily není součástí akce. Vstupné činí 190 Kč.

A. Šándor působil od 80. let na generálním štábu Československé lidové armády, resp. Československé armády a ještě později Armády České republiky a na počátku 21. století jako náčelník Vojenské zpravodajské služby. Vojta Polanský jistě probere s Andorem Šándorem hrozbu terorismu, českou a mezinárodní politiku, ale i privátní zájmy tohoto předního odborníka na národní bezpečnost a krizový management.

Vila Löw-Beer prošla mezi lety 2013 a 2014 náročnou památkovou obnovou a v roce 2015 byla ve vile instalována muzejní expozice Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat, která se dne 16. ledna 2016 otevřela veřejnosti. Expozice vyzdvihuje hospodářské a stavební aktivity rodiny Löw-Beerů, které svým významem dalece přesáhly hranice města Brna i České republiky.

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejnovější pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám