Hlavní obsah

Gary Lucas zahraje v Mikulově blues

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jih Moravy míří Gary Lucas - kytarista, kterého americký časopis Rolling Stone nazval zázrakem moderní kytary, a jehož britský magazín Classic Rock zařadil mezi sto nejlepších žijících kytaristů. Ve čtvrtek 18. listopadu se poprvé představí v Mikulově, a to v rámci festivalu Blues Alive.

Foto: archiv Garyho Lucase

Gary Lucas vystoupí v Mikulově.

Článek

Gary Lucas hraje blues. To je název celovečerního komponovaného hudebního programu, který zahrnuje široké spektrum blues.

"Veškerá hudba, kterou hraji, od tradičního amerického blues přes indickou hudbu, klasiky Dvořáka se Smetanou, čínský pop ze třicátých let až po židovskou hudbu, je nějak prodchnuta nábojem blues – je to zvuk čisté radosti smíšený s nahořklou příchutí lidského snažení a boje. Blues je nejhlubší, nejspirituálnější, nejoduševnělejší a  univerzálně nejvíce sdělná emoce na světě,” popisuje Lucas.

Žije v New Yorku, jeho dědeček z otcovy strany však pochází z Čech. „Do Ameriky přišel kolem roku 1916 s příjmením Lichtenstein, které na přistěhovalecké stanici pro imigranty změnili na příjmení Lucas. Nevím proč, možná si mysleli, že původní zní moc cize nebo evropsky,“ prozradil Lucas s tím, že obě jména obě jména vlastně odkazují ke světlu. „Rád si proto myslím, že vydávám vášeň a světlo, když hraju,“ doplnil.

Leonard Bernstein, Jeff Buckley, Lou Reed, John Cale, Nick Cave, Dr. John, Iggy Pop, Noel Gallaghe i česká skupina Plastic People of the Universe. To je jen malý výčet těch, s nimiž během své umělecké kariéry Gary Lucas spolupracoval. Dosud vydal více než dvacet alb, složil hudbu pro řadu filmů a televizních pořadů, koncertuje po celém světě a hraje přitom na unikátní akustické nástroje - kytaru Gibson J-45 z roku 1946 a steel kytaru z roku 1926.

V České republice nebude poprvé. „Vzpomínám si třeba, že jsem v devadesátých letech hrál ve Snídani s Novou. Ptali se mě tenkrát, jestli mám modrou krev. Naráželi na příjmení mého dědečka. Mně to ale tak překvapilo, že jsem jen řekl, ne, pokaždé, když se holím a pořežu se, moje krev je vždycky červená, ne modrá,“ usmívá se Lucas. „V Mikulově jsem ale ještě nikdy nevystupoval, o městě už jsem se však něco doslechl, a tak se tam docela těším,“ uzavřel.

Koncert v Kinoklubu Mikulov začne v 19 hodin, vstupenky na něj budou k dostání pouze na místě, a to za 100 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám