Hlavní obsah

Garden Food Festival přilákal do Dolních Vítkovic tisíce lidí

Novinky, Kateřina Martykánová

Milovníci kvalitní gastronomie se o víkendu sešli v Dolních Vítkovicích, kde se konala největší gurmánská akce Moravskoslezského kraje Garden Food festival Ostrava. Během dvou dnů do areálu zavítalo 11 tisíc návštěvníků včetně dětí.

Foto: Garden Food festival
Článek

Sluníčko, spousta dobrého jídla a pití, spokojení návštěvníci, bohatý program na pódiu. Tak vypadal Garden Food Festival v Ostravě, který se konal v areálu Dolních Vítkovic o tomto víkendu.

„Restaurace připravovaly degustační menu, takže lidé mohli ochutnat spoustu druhů jídel. Chutnaly jim steaky, hamburgery, různé úpravy ryb a mořských plodů. Vařila se tradiční jídla z Vietnamu či Srí Lanky, různorodé tatarské bifteky, maso na všechny možné způsoby, ale i sladké dobrůtky, domácí nanuky i zmrzliny,“ popsal za pořadatele Pavel Vysloužil.

Na své si přišli i opravdoví znalci, kteří mohli vyzkoušet například lanýžovou zmrzlinu nebo nejdražší hovězí maso světa japonského plemene Wagyu. Návštěvníci ochutnávali pivo a víno, zajímavé nealkoholické i alkoholické nápoje. Své produkty prodávali regionální výrobci.

Hlavní program se konal na pódiu. Uváděla ho herečka, spisovatelka a nadšená gurmánka Markéta Hrubešová. Asi největším lákadlem byl ostrý souboj kuchařských hvězd v duchu fotbalových utkání Baníku Ostrava a Sparty Praha v podání Radka Kašpárka a Jana Punčocháře. Oba dostali až na místě ingredience, aniž dopředu věděli jaké.

„Je to horší, než když vařila kočička s pejskem,“ okomentoval je se smíchem Radek Kašpárek. Souboj nakonec neměl vítěze a skončil remízou.

Na pódiu se dále vystřídala celá řada kuchařských osobností. Své umění ukázal například David Valíček z nového ostravského gastro projektu – Food Ateliéru v Dolních Vítkovicích, šéfkuchař restaurace U Zlaté studně Pavel Sapík, Jan Škraňka se svým projektem Brouk na talíři a řada dalších. Nechyběla ani tradiční soutěž v pojídání chilli od třineckého Tomáše Nového. Porcovaly se velké ryby, točil se med, a griloval 180kilový býk.

V anketě o nejlepší restauraci zvítězila ostravská Stračena Pub. Druhý skončil olomoucký Lobster a třetí místo získala Restaurace a lesní hotel Rekovice z Trojanovic.

Návštěvníci si užili bohatý doprovodný program a celou řadu soutěží o hodnotné ceny. Příjemný program byl připraven i pro děti. Pro nejmenší a děti mladšího školního věku rozjely aktivity Dolní oblast Vítkovice, Hlubina a Landek, Radynacestu.cz - zájezdy pro cestovatele, Laura coffee, o ty větší se postarala Ostravská univerzita nebo Autobond Group.

S Garden Food Festivalem spolupracovala také Mamma help, což je organizace, která pomáhá ženám s rakovinou prsu a jejich rodinám. Organizátoři na závěr festivalu předali přebytky jídla humanitární organizaci Potravinová banka v Ostravě. Ta získává bezplatně potraviny od obchodních řetězců, výrobců i soukromých dárců a takto získané potraviny rozděluje mezi své členské organizace. Jídlo z Garden Food Festivalu Ostrava putovalo pro Armádu spásy.

Další zastávky Garden Food Festivalu budou 2. - 3. 6. v Olomouci, 30. 6. - 1. 7.  v Rožnově pod Radhoštěm a 1. - 2. 9. ve Zlíně.

Další informace: www.ostrava.gardenfoodfestival.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám