Hlavní obsah

Galerie výtvarného umění v Ostravě připravuje otevření Domu umění

Novinky, Josef Zajíc

Vzhledem k vývoji a postupnému uvolňování mimořádných opatření se Galerie výtvarného umění Ostrava rozhodla otevřít Dům umění pro veřejnost v úterý 26. května v 10 hodin výstavami Pavel Nešleha / Vidět jinak a ZISKY 2018/19: Josef Bolf / Planeta, která neexistovala.

Foto: Zdroj GVUO Ostrava

Foto: Výřez z plátna : Josef Bolf, V noci, 2014

Článek

„Prostory galerie v posledních týdnech působily opravdu neutěšeně. Není nic smutnějšího, než výstavní síně bez uměleckých děl a bez zvídavých pohledů návštěvníků. Jsem rád, že si lidé našli k umění cestu přes sociální sítě, že Galerii výtvarného umění v Ostravě navštěvovali alespoň virtuálně a nenechali si umění vzít. V tuto chvíli jsou výstavní sály v Domě umění prázdné a čekají na instalaci nových výstav,” uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu Lukáš Curylo.

„Galerie výtvarného umění se nyní vrací k původnímu výstavnímu programu a jako první zpřístupní výstavy Josefa Bolfa a Pavla Nešlehy. Ty měly být zahájeny 7. dubna. Vzhledem ke známým okolnostem byly přípravy přerušeny. Termín zpřístupnění výstav v úterý 26. května byl stanoven po oznámení prvních termínů zpřístupňování muzeí a galerií. Na nový termín 11. května nejsme schopni reagovat, jelikož pro otevření výstav je potřeba realizovat náročnou instalaci a provést rozsáhlé svozy děl z celé České republiky ze státních a soukromých galerií i soukromých sbírek,” vysvětlil situaci Jiří Jůza, ředitel GVUO.

Zároveň s výstavami Josefa Bolfa a Pavla Nešlehy budou zpřístupněny také obměněná stála expozice Dům umění v Ostravě a Výstava jednoho díla ze sbírek GVUO, která představí malbu Bohumíra Matala s názvem Podvečer s Giorgiem de Chirico. Kurátorem této výstavy je fotograf Jan Dotřel.

„Připravujeme také speciální letní výstavní projekt určený jako poděkování našim záchranářům, ošetřovatelům, sestrám a lékařům, ale také prodavačům v obchodech a vůbec všem lidem, kteří po celou dobu stáli v takzvané první linii. Bude to pro ně překvapení, více v tuto chvíli neprozradím,” dodal Jiří Jůza.

Otevírací doba v ostravském Domě umění bude 26. května od 10.00 do 18.00 hodin. Vstupné 100 korun za všechny výstavy, 50 korun zlevněné vstupné. Senioři nad 65 let a děti do 6 let vstupné nebudou platit. Volný vstup v neděli zůstane zachován.

Další informace: www.gvuo.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám