Hlavní obsah

Galerie výtvarného umění v Ostravě otevírá po rekonstrukci své sály

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památkově chráněná budova se znovu otevře po rekonstrukci střech Domu umění vernisáží pěti výstav v úterý 15. října v 17 hodin. K vidění bude umění od 16. století až do současnosti.

Foto: Josef Zajíc

Galerie výtvarného umění Ostrava. Dům umění: Výstava Rudolf Sikora KONEC SVĚTA?

Článek

Ve dvou velkých sálech bude představena tvorba Rudolfa Sikory s výrazným ekologickým poselstvím, ale také dílo Otto Gutfreunda, zakladatele kubistického sochařství. Zároveň budou zpřístupněny i komornější projekty Kříž, nová stálá expozice Dům umění v Ostravě a výstava jednoho díla ze sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Ekologický komiks Rudolfa Sikory KONEC SVĚTA? vychází z projektu EKO(ko)mix. - 50 let Římského klubu, který autor připravil pro Galérii města Bratislavy v roce 2018.

„Ostravská výstava je nově a originálně pojatá, připravena na míru Domu umění v Ostravě v Jurečkově ulici. Věnuje se problematice ekologie a autorově tvorbě od 70. let  20. století až do současnosti. Česká výstava je obohacena o nejnovější díla a jejich konfrontací se staršími. Představeno bude kolem 50 uměleckých děl, které zapůjčily Slovenská národná galéria, Považská galéria umenia v Žilině, GVUO, Zbierka Linea, Roman Fecik Gallery a autor,” informovala Jana Malašek Šrubařová, vedoucí PR oddělení a tisková mluvčí GVUO.

Výstava Bod zlomu zachycuje tvorbu Otto Gutfreunda (1889 -1927) před a po první světové válce, kdy se proměnil styl jeho práce z kubismu postupně na civilismus. Na výstavě bude prezentováno dohromady 16 plastik a 7 kreseb s obou tvůrčích období.

„Nejznámějším artefaktem výstavy je dřevěná socha Sedící žena z roku 1916. Jedná se o krajní polohu, v níž Gutfreund dospěl až ke geometrické abstrakci. Socha vznikla v internačním táboře v Provence, kde byl sochař zajat francouzskou armádou, a nemohl se tak zúčastnit bojů, přestože chtěl. Socha je výjimečná nejen s pohledu formální analýzy, ale i díky doslova polním podmínkám, za kterých vznikla,” uvedl Jaroslav Michna, kurátor výstavy.

K vidění bude také stálá expozice Dům umění v Ostravě a krátkodobá tematická výstava Kříž.

Nechybí ani výstava jednoho díla ze sbírek Galerie výtvarného umění Ostrava, která prezentuje malbu Filipa Andrejeviče Maljavina s názvem Ohrožení Európy. Jejím kurátorem je Jana Maříková-Kubková, vedoucí oddělení archeologie středověku a vedoucí výzkumu Pražského hradu Archeologického ústavu AV ČR .

Záštitu nad výstavami převzal Lukáš Curylo, první náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči.

„Díky rekonstrukci se Dům umění v Ostravě opět přiblížil svému vzhledu z roku 1926, kdy byla budova otevřena. Tehdy byl všem známý výrazný nápis Dům umění umístěný úplně nahoře v průčelí budovy. Nový nápis se tedy vrátí  na své původní místo, jak ho známe z historických fotografií. Dům umění chce Moravskoslezský kraj udržovat v reprezentativním stavu. Na příští rok je například naplánovaná přestavba vestibulu,” doplnil Lukáš Curylo.

Reklama

Výběr článků

Načítám