Hlavní obsah

Galerie výtvarného umění v Ostravě nabízí nové výstavy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sály Domu umění v Ostravě na Jurečkově ulici jsou zaplněny novými výstavami. Ve třech sálech v přízemí a v prvním poschodí nabízí to nejlepší ze současného německého výtvarného umění ve spolupráci s kurátorem Richardem Adamem. V sále v přízemí první výstavu cyklu Zisky 2018 GVUO.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 24.1.2019 Výstavy v Galerii výtvarného umění. DESET, ZISKY 2018 GVUO, Ján Mančuška. Markus Selg:Grosing Jordan, 2005

Článek

V úterý 22. ledna představil nové výstavy ředitel Galerie výtvarného umění Ostrava Jiří Jůza, kurátor výstavy Richard Adam z galerie Adam Gallery a kurátorka GVUO Yvona Ferencová. O výstavě Ján Mančuška a nové nákupy GVUO v Ostravě referoval kurátor Jaroslav Michna. 

Ve velkých sálech v přízemí a ve druhém poschodí prezentoval kurátor Richard Adam výstavu pod názvem DESET TEN ZEHN. Představil více než čtyřicet obrazů současného německého umění ze sbírky Adam Gallery.

Návštěvníci zde najdou skvělé obrazy a plastiky, které vystavují umělci: Hans-Petter Thomas AKA Bara, André Butzer, Andrew Gilbert, Thilo Heinzmann, Tomas Helbig, Marcel Hüppauff, Andrea Lehmann, Christian Macketanz, Gerold Miller a Markus Selg.  

Podle kurátorky GVUO Yvony Ferencové podobu výstavní instalace výrazně oblivnily rozměry uměleckých děl. Největší vystavené plátno složené ze tří částí od Andrey Lehmann (*1975) měří 300 x 600 centimetrů. Nejvyšším objektem je od Markuse Selga s výškou 545 centimetrů. Ve sbírce Adam Gallery jsou však malby i větších rozměrů, například od André Butzera s rozměry 280 x 462 centimetrů.

„Vystavený soubor je ale přesto docela ucelený. Je tu exprese, tedy vysloveně německý přístup, je zde „realismus”, abstrakce, kresby, objekty. Jen nejrozměrnější plátna nebylo možno z prostorových důvodů představit,” uvedl kurátor výstavy Richard Adam.

Výstava Zisky 2018 GVUO

„Akvizice GVUO byly v roce 2018 zakoupeny za podpory Ministerstva kultury České republiky a Moravskoslezského kraje. V roce 2017 zřídilo Ministerstvo kultury České republiky Akviziční fond na podporu umění mladšího padesáti let. V souladu s naší strategii jsme pro nákup vybrali umělecká díla autorů, kteří doposud nejsou ve sbírkách zastoupeni a představují zejména konceptuální proud českého umění počátku tohoto milénia - Josef Bolf, Lukáš Jasanský, Martin Polák, Michal Kalhous, Alena Kotzmannová, Ján Mančuška, Markéta Othová, Pavla Sceranková, Kateřina Šedá, Jan Šerých a Jiří Thýn. Rádi bychom, aby se akvizice staly součástí stálých expozic v připravované přístavbě Domu umění,” řekl ředitel GVUO Jiří Jůza.

V rámci této výstavy je v sále v přízemí prezentováno dílo s názvem (KON)TEXTY Jána Mančušky.  

„Výstava (KON)TEXTY Jána Mančušky představuje poprvé v Ostravě dílo jednoho z nejvýznamnějších současných umělců. Kvalita autora měřená instituální optikou může vyplynout z výčtu zastoupení jeho děl ve světových sbírkách, například francouzského Centre Georges Pompidou, německé Meyer Riegger Gallery, amerického muzea moderního umění (MoMA), či Andrew Kreps Gallery v New Yorku,” vysvětlil kurátor Jaroslav Michna.

Jsou připraveny edukační programy pro školy, tvůrčí dílny pro veřejnost a komentované prohlídky s kurátorem. Uskuteční se 7. února a 7. března od 16.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám