Hlavní obsah

Galérie výtvarného umění v Ostravě hostí mezinárodní festival Architektura 2015

Novinky, Josef Zajíc

Výstavní sály ostravské krajské galerie budou po následující dva měsíce lákat zejména zájemce o architekturu, a to na tři výstavy festivalu Architektura 2015, který GVUO spolupořádá. Letošní 7. ročník zahájili 2. dubna v Domě umění osobnosti světové architektury, jako je Zvi Hecker, Rafi Segal či Pieter Bannenberg.

Foto: Josef Zajíc

Architektura 2015. Ostrava, Dům umění 2.4.2015.

Článek

Zájemci se mohou seznámit s dílem a pohnutým životním příběhem Alfreda Neumanna, geniálního architekta s českými kořeny, ale také s trendy současné japonské či nizozemské architektury.

V Domě umění se divák seznámí s hvězdným projektem festivalu, kterým je světová premiéra výstavy nazvané Architektura zmocňující se prostoru / Alfred Neumann - život a dílo, kterou po dva roky připravoval mezinárodní tým odborníků z Evropy, USA i Izraele.

„Nebýt složité doby, v níž žil a tvořil, proslul by zřejmě Alfred Neumann již dávno jako nejslavnější "český" tvůrce a teoretik moderní architektury,” myslí si spoluautor výstavy Tadeáš Goryczka. „Jeho teorie, vize a profesní úspěchy byly ale přikryty nánosy zapomnění a až dnes s odstupem několika desetiletí jsme schopni pochopit a plně docenit jeho genialitu a klíčový význam pro dějiny moderního umění,” dodal.

Další architektonická výstava v Domě umění už mapuje trendy zcela současné a představí některé návrhy nizozemské kanceláře NL Architects, která mimo jiné navrhla i architektonické a urbanistické řešení území Černé louky pro Ostravu.

Třetí architektonickou přehlídkou, kterou mohou zájemci v ostravském Domě umění vidět, je prezentace tvorby soudobého japonského autora Masaharu - Takasaki pod názvem Stavby prodchnuté duchem, kterého v současnosti zaměstnává hlavně obnova těch území Japonska, která těžce poničilo zemětřesení, tsunami a jaderná havárie v roce 2011.

Všechny tři festivalové výstavy budou v Domě umění otevřeny do neděle 7. června, a to denně mimo pondělí od 10.00 do 18.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám