Hlavní obsah

Galerie výtvarného umění v Ostravě chystá výstavu o Alfonsu Muchovi

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie výtvarného umění v Domě umění v Ostravě se již chystá na výstavu, která bude věnována 150.výročí narození Alfonse Muchy. Její vernisáž je naplánována na 22. března.

Foto: Josef Zajíc

Dům umění v Ostravě na Jurečkově ulici.

Článek

Galerie byla založena v roce 1952. Sídlí v Domě umění. Budova byla prosazena Spolkem pro vystavění a udržování výstavního pavilonu v Moravské Ostravě. Spolek byl založen 24. ledna 1923. Výstavní pavilon Dům umění byl slavnostně otevřen 13. května 1926. Od té doby budova slouží návštěvníkům Ostravy a širokému okolí. Patří mězi skvosty moderní architektury.

V současné době je v levém křídle výstava sochaře a malíře Jaroslava Róna (1957). "Jaroslav Róna je nepřehlédnutelný a možno říci, že i trvalý úkaz na scéně českého výtvarného umění. Svým dílem i vyhraněnými názory budí zpravidla vzrušené reakce a diskuze," píše se mj. v programu GVUO. Výstava jeho díla potrvá do 6. března.

Na březen se chystá výstava Alfons Mucha "150 let". Bude instalována u příležitosti 150. výročí od narození mezinárodně nejuznávanějšího českého umělce, jehož jméno a dílo zná většina obyvatel České republiky. Vernisáž bude 22. března. Výstava pak potrvá až do 29. května.

Galerie výtvarného umění má i další výstavní prostory. Nová síň je v Ostravě-Porubě, kde nyní probíhá výstava Magie japonské grafiky.

Otevírací doba obou výstavních prostor je: Út - Ne: od 10 do 18nhodin s polední přestávkou od 13.00 do 13.30 hodin.

Součástí GVUO je i jediná veřejná galerijní knihovna v Moravskoslezském kraji. Sídlí na Poděbradově ulici 129/12 a její provozní doba je: středa a čtvrtek od 10.00 do 15.45 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám