Hlavní obsah

Galerie u Bílého jednorožce zve na komentovanou prohlídku Jiřího Machalického k výstavě Kosmos

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V pátek 13. listopadu v 17 hodin proběhne v Galerii U Bílého jednorožce v Klatovech komentovaná prohlídka PhDr. Jiřího Machalického k výstavě Kosmos. Výstava, kterou připravila Galerie Klatovy / Klenová, příspěvková organizace Plzeňského kraje, bude k vidění do 12. ledna 2020.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Na snímku kurátor výstavy Kosmos PhDr. Jiří Machalický

Článek

Pro výstavu s tématem vesmír autor výstavy Jiří Machalický vybral umělce různých generací od již nežijících přes starší až po nedávné absolventy uměleckých škol, kteří k tématu přistupují z různých úhlů pohledu, vnímají ho na základě rozdílných zkušeností a využívají rozmanité výrazové prostředky od malby, grafiky a objektu až k videu a instalaci.

„Vesmír je velmi inspirativní z různých důvodů. Nikdy nemůžeme beze zbytku poznat zákonitosti, kterými se řídí. Umělci k němu mohou přistupovat trochu jiným způsobem než vědci, mají odlišnou zkušenost a druh vzdělání. Vedle exaktního zkoumání jeho nekonečných dálek a souvislostí, které často nedokážeme odhalit, se řídí především intuicí," tvrdí Jiří Machalický.

Ke klasikům, kteří se vesmírem zabývali, nesporně patří František Kupka, Vojtěch Preissig, Josef Šíma, Jiří Hejna nebo Václav Boštík. Důležitým tématem se stal pro Vladimíra Škodu, Rudolfa Sikoru, Jiřího Matouška, Zdenka Hůlu nebo Josefa Žáčka. Věnují se mu Vladimír Merta, Margita Tittlová-Ylovsky, Daniel Hanzlík, Pavel Mrkus, Richard Loskot a Pavla Sceranková, dále pak Robert Hliněnský, Karel Malich, František Hudeček, Jiří Kolář, Dalibor Chatrný, Kamil Linhart, Zdeněk Sýkora, Martin Mainer, Jan Ambrůz a Jiří Šigut.

Na výstavě je k vidění na osm desítek děl. Několik obrazů si kurátor zapůjčil z Národní galerie, z Galerie hlavního města Prahy, z Galerie výtvarného umění v Ostravě a ze soukromých galerií z Prahy, Brna, a pak přímo od autorů nebo soukromých sbírek.

Jaký vztah má Jiří Machalický ke Galerii U Bílého jednorožce? „Tuto galerii znám už dlouho, protože jsem tady jako externista v minulosti dělal některé výstavy, kdysi v devadesátých letech výstavu Margity Tittlové-Ylovsky, která je zastoupená i na aktuální výstavě Kosmos. Potom před několika lety výstavu Dalibora Chatrného, která byla k vidění na několika místech. Nejdřív v Domě U kamenného zvonu v Galerii hlavního města Prahy, potom jsem ji zopakoval v Domě umění v Brně a nakonec myslím, že se povedla nejvíc právě varianta, kterou jsme uskutečnili v Galerii U Bílého jednorožce v Klatovech. Ta z ní potom zakoupila i některá díla do svých sbírek. Takže tuhle galerii znám, moc se mi líbí její prostory a samozřejmě jsem se přijel podívat i na některé výstavy, které připravoval někdo jiný," uvedl Machalický.

O výstavě Kosmos přemýšlel asi dva roky a ten poslední rok na ní pracoval intenzivněji, hlavně v posledních měsících. „Vždy se nepodařilo zapůjčit přesně to, co jsem si představoval, takže jsem musel hledat jinde. Tak se výběr trochu pozdržel, ale nakonec jsem rád, že se uskutečnila v této podobě. Se zastoupením jednotlivých autorů i celkem jsem spokojený, i když se třeba nepodařilo vypůjčit dva zásadní obrazy od Františka Kupky z majetku NG. Ale bylo to z důvodu, že obrazy byly předtím třikrát zapůjčeny na jeho soubornou výstavu. Jedna byla v Paříži, druhá v Praze a třetí v Helsinkách. Takže chápu, že další zápůjčka už nebyla možná," dodal Machalický.

Reklama

Výběr článků

Načítám