Hlavní obsah

Galerie pod radnicí nabízí přehlídku malovaných papírových vystřihovacích betlémů

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční období obohatil řadou výstavních i dárkových předmětů Klub přátel umění v Ústí nad Orlicí na prodejní výstavě, která potrvá od 11. do 30. prosince a ukončí tak činnost klubu v letošním roce.

Foto: Stanislava Dvořáková

Trvalým symbolem Vánoc je betlém, navíc umístěný pod vánočním stromečkem.

Článek

Ještě než se rozezní zvoneček zvoucí k vánočnímu stromečku, lze se vžít do představy Štědrého dne na výstavě v Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí.

Klub přátel umění nabízí prohlídku i možnost zakoupení řady malovaných papírových vystřihovacích betlémů, knih z historie města i současného života, příběhů vložených do grafiky, něžných ozdob z paličkované krajky, zajímavých dekorací patchworku a veselých háčkovaných figurek.

Především úžasnou atmosféru blížících se Vánoc přestavují vystavené betlémy Podorlicka. Východočeské město Ústí nad Orlicí je jedno ze dvou hlavních center malovaných papírových betlému v České republice s 200 let starou tradicí. Ještě ve 20. století se zde stavěly v rodinách velké betlémy, v současné době byly většinou nahrazeny malými, které si může každý s trochou zručností postavit sám.

Přesto na stolech jsou vystaveny hotové, kdy si zájemce může vybrat podle tvaru, velikosti a obsahu figur, který by se mu nejvíce hodil. Hned na vedlejším stole jsou pak v obálkách připraveny k zakoupení i s návodem na sestavení.

Největší zájem vzbuzují sestavy místních betlémářů (100 malovaných figur Ousteckého betléma, Lidový ústecký Fr. Knapovského, Tříkrálový Jaroslava Heraina a další).

Krajina podhorské oblasti je zde vykreslena typickými stavbami, rostlinstvem, pastvinami s početnými stády ovcí a krav. Figurky všech dobových řemeslníků zobrazují vysněný i reálný život na vesnici ï malých městech. K jesličkám tak přicházejí zemědělci, kováři, řezník, pekař, lazebnice, děvečky i hudebníci, prostě všechny postavy všedního života.

V Lanšperském betlému je navíc zachycena historie, kdy se Ježíškovi klaní zakladatel hradu Lanšperka Přemysl Otakar II., jeho syn, český král Václav II., opat zbraclavského kláštera a bezejmenný rytíř. Betlém tak obohatí nejen vánoční pohodu, ale přinese i poznání naší minulosti.

I řada dalších betlémů - Znojemský, Unanovský, Vařecký, Neratovský, Jarošův mlýn - přináší řadu poznání o životě v těchto městech, další Hradecká cikorka, Kolínská žitovka, Karo-Francovka jsou ukázkou tehdejší výroby těchto firem.

Obdobně do minulých let uvádějí návštěvníka četné pozvánky, vizitky, oznámení (sňatku, narození dítěte), přání šťastného nového roku jednotlivců, spolků i firem od roku 1932 až do let 21. století.

Návrhem na neotřelý dárek je řada knih poezie, literatury a almanachů i něžné dekorace textilní výroby. Tradici tentokrát reprezentuje vedle paličkované krajky a háčkovaných zvířátek, řada líbivých dekorací a drobných okras z patchworku.

Vánoční pohodu návštěvou výstavy lze oživit až do 30. prosince, denně mimo pondělí, úterý až pátek 10-12, 14-17 hodin, v sobotu a neděli 14-17 hodin. Ve dnech 24. - 26. prosince je galerie uzavřena.

Reklama

Výběr článků

Načítám