Hlavní obsah

Galerie nabídla barvy léta nejen v umění ale také v módě

Novinky, Stanislava Dvořáková

Klubcentrum v Ústí nad Orlicí uspořádalo v prostorách Kulturního domu XV. ročník výstavy výtvarného umění, která byla při vernisáži ve středu 7.srpna doplněna módní přehlídkou malovaných šatů a klobouků s přírodními motivy.

Foto: Stanislava Dvořáková

Modely malovaných šatů a avantgardních letních klobouků byly po skončení módní přehlídky vystaveny na jevišti s možností prohlédnutí zblízka.

Článek

Srpnová výstava výtvarného umění v Ústí nad Orlicí patří vystavenými díly mezi nejrozsáhlejší a vzhledem konání v době probíhající Staročeské pouti se stala pomyslným svátkem přehlídky kultury ve městě. Je proto vyhledávanou akcí pro umělce různého zaměření a zároveň i pro diváky, milovníky umění. I další návštěvníci města a pouti rádi využívají tuto zajímavou programovou nabídku.

Letos se sešlo 48 vystavovatelů převážně z Ústí nad Orlicí a okolí, a to z České Třebové, Rybníka, Lanškrouna, Letohradu, Chocně, Brandýsa nad Orlicí, Horní Sloupnice, Skořenic, Tisové, Sv.Jiří, Rychnova nad Kněžnou, Dobrušky, Zámělu, Potštejna, Žamberka a Nekoře. Účastnili se však i autoři ze vzdálenějších míst z Pardubic, Žehušic, Chroustovic, Skutče a Hlinska, dále i z moravského Šumperka, Bušína a Jeseníka.

V úvodu vernisáže průvodce programem, Miroslav Němec, všechny osobně návštěvníkům výstavy představil. Celkem bylo z jejich tvorby vystaveno kolem 323 děl, kdy nevíce byly zastoupeny obrazy, a to zhruba 231, z toho 208 prodejných.

Návštěvníci se setkali s různými motivy zejména krajiny a květů, které se staly obrazem krásného barevného léta. Použity pro vyjádření malby byly nejrůznější techniky jako kresba, uhel, tempera, pastel, akvarel, akryl, olej, enkaustika a další. Kdo přišel s úmyslem zkrášlit si domácí prostředí novým obrazem, měl bohatou možnost výběru.

Další širokou nabídku tvořila keramika, patchwork, výšivka, bižuterie z korálků, tiffany a další šperky.

Atraktivitu přínosu umění do běžného života podtrhla předvedená módní přehlídka při zahájení výstavy ve středu 7. srpna. Pro tento účel byla vybrána kolekce malovaných šatů Jany Zamazalové s motivy květin v nejrůznějších barvách.

K létu patří i apartní kloboučky s přírodními motivy, které s fantazii vlastní mládí pod označením "Africká inspirace" vytvořily studentky zahradnické školy v Opočně. I když předvedené modely nevypadaly na snadné a pohodlné nošení, koneckonců při vzpomínce na filmy zobrazující dobu 19. století se určitá podobnost našla. A kdo ví, móda se časem opakuje. V každém případě nápaditost studentek pobavila.

Po skončení přehlídky byly všechny modely šatů a klobouky vystaveny na jevišti a každý měl možnost si je prohlédnout zblízka. Nevšední vizuální zážitky návštěvníci potom mohly prodiskutovat u stolků v předsálí výstavního sálu, kde k navození příjemného večera hrál na varhany a zpíval Ivan Rajský.

Výstava bude trvat do 8. září 2013 s otevírací dobou ve všední dny od 10 - 13 a od 14 - 17 hodin, o sobotách a nedělích od 14 - 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám