Hlavní obsah

Galerie Kruh zve na výstavu Doteky času malíře Viktora Zakrynyčneho

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní vernisáží bude v neděli 4. srpna zahájena v galerii Kruh, která je součástí zámku Rájec nad Svitavou, nevšední výstava významného brněnského malíře Viktora Zakrynyčneho. V rámci otevření výstavy zahraje i známá brněnská kapela BREEZE BAND Jiřího Suchého.

Foto: Robert Rohál

Galerie Kruh, kde bude vystavovat Viktor Zakryčnyčny, se nachazí v areálu státního zámku Rájec nad Svitavou.

Článek

Kumštýř se narodil na Ukrajině v starobylém městě Kamenci-Podolskem, známém z historických románů Henryka Sienkiewicze. Zde v roce 1993 absolvoval Fakultu výtvarných umění. V roce 1996 odjel do Řecka, studovat umění antiky. V Athénách se učil u sochaře Ramaziho.

Od konce devadesátých let našel Viktor Zakrynyčny svůj druhý domov v Brně, odkud cestuje za poznáním – do Paříže, Gdaňska, na Krétu a v posledních letech především do Itálie. Vystavuje v Bologni, Benátkách a dalších italských městech. Jeho dílo se stalo známým a uznávaným, obrazy se objevují v renomovaných sbornících, malby nacházejí obdivovatele až na americkém kontinentě.

Za svou tvorbu získal řadu ocenění na mezinárodních výstavách a bienále současného umění: Premio Bertelli (Trevisan International Art, Bologna), Art Curated Prize (UK Art Competition, London), Honorable Mention for Artistic Merit (Museo d´Arte di Chianciano T, Siena).

Umělecký styl, který si Viktor Zakrynyčny zvolil, je impresionismus. Ve svých obrazech zachycuje vjemy a dojmy, které v něm vyvolává okolní svět. Dává divákovi prostor pro fantazii, hraje v jeho mysli na romantické struny. Náměty obrazů jsou krajiny, městská zákoutí, divadla, kavárny a bary, které se střídají s osamělými postavami mužů i žen zasněných ve svém vlastním duchovním světě. V roce 2011 vydal úspěšnou knihu 65 reprodukcí svých děl z let 1997 – 2011 pod názvem Brno v impresi.

Zámek Rájec nad Svitavou nadchl Viktora Zakrynyčneho svojí starobylou krásou, takže se rozhodl právě v něm představit novou kolekci svých obrazů s tématem dialektiky času. Je fascinující pozorovat Viktora v rájeckém zámku, jak všemi smysly absorbuje jeho atmosféru. Jako kdysi Karla Hynka Máchu při putování po starých hradech a zříceninách uchvacují malíře masivní zámecké zdi, dlouhé tmavé chodby, starodávný nábytek, oprýskaná omítka – pro umělce není obrazem neuskutečněných oprav, ale jen působivým dotekem pomíjivého času. Ve Viktorových představách defilují historické postavy ve starodávných kostýmech a staví se po bok jeho vlastním ukrajinským erbovním předkům.

Vernisáž výstavy děl Viktora Zakrynyčneho Doteky času se uskuteční  na nádvoří zámku v neděli 4. srpna v 15 hodin. Milovníci výtvarného umění a historie se mohou těšit nejen na nová díla významného brněnského impresionisty či na úvodní slovo MUDr. Naděždy Formánkové, ale i na výborný jazz v podání známé brněnské kapely BREEZE BAND Jiřího Suchého, na dobrá moravská vína a reminiscenci na zámeckou historii v stylových dobových kostýmech.

Další informace: www.artzakrynycny.com, www.zamekrajec.cz/galerie-kruh

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám