Hlavní obsah

Galerie Klenová od října nabízí unikátní sochařskou stezku

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 18. října proběhla na Klenové slavnostní vernisáž výstavy s názvem Už není kam. Výstavu pořádá Galerie Klatovy/Klenová a Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Slavnostní vernisáž výstavy s názvem Už není kam. O hudební doprovod se postarala Jana Marcinková Smolová a Josef Kaňka

Článek

Na Klenové vznikla v rámci projektu přeshraniční spolupráce v průběhu roku 2018 landartová díla, která vytvořili studenti sochařského ateliéru Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni pod vedením prof. Jiřího Beránka.

Výstavu zahájila ředitelka Galerie Klatovy/Klenová Ing. Hana Kristová. „Děkuji Janě Marcinkové Smolové a Josefu Kaňkovi za krásné hudební zahájení prezentace výsledků tvůrčího úsilí studentů ZČU Fakulty designu a umění pod vedením prof. Jiřího Beránka. Studenti, kteří absolvovali jeho ateliér, vytvořili díla v okolí hradu Klenová, ve většině případech v oboře hradu,” řekla na úvod Kristová.

„Stěžejní myšlenkou mezinárodního projektu Prorůstání - od země k zemi je propojení výtvarných aktivit z české a německé strany v příhraničním prostoru, cílem je pak zintenzivnit a prohloubit přeshraniční spolupráci v oblasti umění. A právě v duchu spolupráce je od začátku roku 2018 projekt realizován. V průběhu roku 2018 proběhly na Klenové a v jejím okolí workshopy, kterých se zúčastnilo 6 studentů FDULS v Plzni. Tvořili zde pod vedením prof. Jiřího Beránka. Studenti měli unikátní možnost pracovat s krajinou v těsném okolí areálu a vytvořit díla pro landartovou stezku, na které se již nacházejí díla současných českých a zahraničních sochařů.

Na tuto část projektu bude navázáno v roce 2019, kdy ve městě Schönsee proběhne umělecká stáž studentů sochařského ateliéru FDULS v zaniklé vesnici Bügellohe, kde budou za přítomnosti veřejnosti výtvarně reagovat na pozůstatky opuštěné vesnice. Zároveň v roce 2019 proběhne v bavorském městě Vilseck mezinárodní sochařské sympozium za účasti dvou výtvarnic z Bavorska a dvou výtvarnic z Čech, které již tvořily v létě na Klenové. V tomto případě jejich díla doplní městskou Mezinárodní uměleckou stezku Vilsaue a začlení se k již stávajícím výtvarným počinům. Celý projekt bude ukončen v roce 2020 sérií putovních výstav fotografií studentů ateliéru Užitá fotografie FDULS dokumentujících vzniklá umělecká díla i jednotlivé aktivity," představila mezinárodní projekt Hana Kristová.

Sochařská stezka – díla v okolí Klenové

„V kopcovité krajině v okolí Klenové jsem se rozhodl uskutečnit landartovou realizaci, která pracuje s něčím, co je zejména v dnešní době čím dál více vzácné a výjimečné. Do místní pahorkatiny jsem zapustil objekty půlkulového tvaru, jež jak doufám budou stimulovat dávno vyschlé lesní tůňky, kaluže a zásobárny vody, které vždy byly darem života pro mnohé obyvatele oněch míst," okomentoval své dílo Tůně jako oázy života Vojtěch Jakimiv.

Adam Trbušek, autor díla Čas to přírodě vrátit okomentoval: „Mé dílo je nositelem úvah nad vznikem a zánikem, konstrukcí a destrukcí, zodpovědností a lhostejností.”

„Dokonce i kámen se prohýbá pod tíhou času. Skála se hroutí. Ani s pomocí silného živého stromu ji nelze zastavit. Ovládá mne pocit neustálé proměny,” řekl o svém díle Prohnutí Šimon Beránek.

Seznam citovaných autorů doplňují jména Elišky Pánkové, Petra Filipa a Jakuba Šika.

Reklama

Výběr článků

Načítám