Hlavní obsah

Galerie Klatovy / Klenová dává příležitost mladým nadějným umělcům. Jedním z nich je i Pavel Matoušek

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Galerie Klatovy / Klenová otevřela na Purkrabství hradu Klenová výstavu s názvem Fotografové ze sbírek Klatovy / Klenová. Na výstavě, která je k vidění od 29. března do 26. května, se prezentuje osm umělců. Nejmladším z nich je umělecký fotograf MgA. Pavel Matoušek (29), se kterým přinášíme rozhovor.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Galerie Klatovy/Klenová dává příležitost mladým nadějným fotografům. Jedním z nich je i MgA. Pavel Matoušek na snímku

Článek

Jak jste přišel k této výstavě?

K účasti na výstavě jsem byl pozván jejím kurátorem Mgr. Michalem Lazorčíkem. Studuji doktorský program na Fakultě umění a designu v Ústí nad Labem, kde jsem předtím studoval i bakaláře u Pavla Baňky a potom u Lukáše Jasanskéko, který je na této výstavě také zastoupen, takže je to pro mne srdeční záležitost. Vlastně to začalo už před dvěma roky, kdy jsem se účastnil výstavy v Galerii U Bílého jednorožce. Tehdy to byla přehlídka absolventů uměleckých škol, kteří reagovali na díla umělců starší generace z depozitu GKK. Takže nejen výstava fotografická, ale šířeji tematizovaná věc, kde byla zastoupena malba, kresba, instalace atd. Od zúčastněných umělců si galerie vybrala k odkupu do sbírky některá díla. Bylo štěstí, že si vybrali i mne. Zvolili tři fotografie a k tomu jsem jim dal do sbírky darem ještě další dva kusy. Ty se nyní Michal Lazorčík rozhodl použít do tohoto výběru v Klenové.

Můžete vaše díla popsat?

Když vstoupíme do Purkrabství hradu, hned na prvním pylonu vlevo jsou umístěny mé dvě fotografie. První fotografii jsem nazval Vlnolam, což je záběr z mé cesty do Portugalska, kde jsem fotil mimo jiné oceán. O jedno okno dál mám fotografii Mrak a pták, ale ta už je z České republiky. Obě jsou z roku z roku 2016 ze série o krajině.

Jak na vás dýchla slavnostní vernisáž?

Pro mne byla velká čest se vernisáže účastnit, protože jsem tady i nejmladší. Na výstavě je zastoupen i Lukáš Jasanský, který byl mým lektorem, a samozřejmě je tady spousta velkých jmen fotografie. Takže jsem rád, že jsem byl pozván do této společnosti. Také nemohu nezmínit, že se Michalu Lazorčíkovi podařilo vydat k výstavě i katalog, což není vždy pravidlem. Přitom katalog je často to jediné, co po výstavě zůstane.

Kdy vám učarovalo fotografování?

Myslím, že to začalo, když mi bylo zhruba 14 let. Tehdy jsem věděl, že se chci nějakým způsobem vyjadřovat, a postupnými kroky jsem se k fotografii dostával, byla mi technicky nejbližší. Formálně jsem začal fotografii studovat v roce 2010, kdy jsem nastoupil do Ústí nad Labem na Fakultu umění a designu. Magisterský titul MgA. už mám tři roky a nyní pokračuji na studiu doktorském.

Čím se necháváte inspirovat?

Na to nemám jednoduchou odpověď, ale prostě jsou věci, které když vidím, mám pocit, že bych je měl vyfotit - intuice. Může to být cokoli z mého okolí, přírody, různé neobvyklé situace. Jsou to i záběry z města, témat je víc. Zároveň se jako fotograf živím, takže z toho není cesty ven.

Máte nějaký svůj sen, který byste si chtěl splnit?

Rád bych hlavně pokračoval v tom, co dělám, abych si pořád udržel tvůrčí volnost. A také bych si přál, aby se v Čechách začalo o kultuře a umění více mluvit.

Prozradíte, na čem pracujete?

Od 1. dubna vystavuji i na zámku Valeč, kde mám v rámci větší výstavy triptych fotografií. A s kolegyní Alžbětou Kočvarovou chystáme na září výstavu v kulturním centru Anis Gras pro Pařížskou Nuit Blanche, tak se tam s vámi rádi potkáme...

Reklama

Výběr článků

Načítám