Hlavní obsah

Galerie Jonas v Blansku představuje malířku Ivanu Olšanovou a sochaře Petra Ševčíka

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Zasvěceným úvodním slovem a bohatým kulturním programem za hojné účasti, zahájila Galerie Jonas první letošní vernisáží výstavu sochaře a keramika Petra Ševčíka (1962) a malířky Ivany Olšanové (1963).

Foto: Jaroslav Štěpaník
Článek

Galerie Jonas se nachází v blízkosti centra města v příjemném, renovovaném prostředí domu na Smetanově ulici. Je současně také antikvariátem i místem zajímavých setkání a besed. Výstavy soudobých výtvarných umělců se konají pravidelně každý měsíc.

První letošní výstava, zahájená v pátek 6. ledna, potrvá do konce měsíce. Tentokrát vystavují dva tvůrci stejné generace, společného však mají více. Oba nacházeli cestu k výtvarnému umění především vlastním talentem a jeho cílevědomým rozvíjením, oba přesvědčují tvůrčími výsledky a díly koncepčními a profesionálními. Návštěvník pohledem „osahávající“ trojrozměrné objekty a obrazy může i zde nalézt něco mezi oběma výtvarníky společného. 

Ivana Olšanová, rodačka z Kyjova se aktivně výtvarné tvorbě věnuje od roku 2000. Její obrazy oslovují často promyšlenou abstrakcí. Při účelném, působivém využití jemných valérů se vyhýbá zbytečné expanzivní barevnosti a vyvolává silný dojem. Inspiraci hledá v nekonečné dokonalosti přírody a vesmíru v konfrontaci s vlastní percepcí a pocity. Do části svých děl vnáší až spirituální obsah. V současné době malířka převážně tvoří v Brně a Vranově u Brna.

Petr Ševčík, člen výtvarné skupiny Šambr, žije a tvoří v Jedovnicích. Keramické tvorbě se věnuje od roku 1999, od 2007 tvoří plastiky z šamotové keramiky. Fokus jeho zájmu směřuje k lidské bytosti, i když neopouští ani zvířátka, která má v oblibě a rád jim dává něco z lidského. Stěžejní místo v jeho tvorbě náleží ženě. V jeho dílech nabývá podobu krásnou a svůdnou, dostává se jí i andělských křídel. Tvářnost a zpodobnění žen i andělů jsou rozmanité, nezbytně erotické, občas se jim dostane podoby jemně groteskní, ve skrytu může číhat čertík, nebo zvídavě chtivé mužské ruce.

Jonas v Blansku a výstava (do 31. ledna) malířky Olšanové a sochaře Ševčíka stojí za návštěvu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám