Hlavní obsah

Frýdek-Místek vylepšuje bydlení pro seniory

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statutární město Frýdek-Místek investuje do zateplení bytových domů pro seniory. V minulých dnech byly ukončeny práce na domech s pečovatelskou službou Sadová ve Frýdku a 17. listopadu v Místku. Na dalším domě Na Aleji zateplovací práce právě probíhají.

Foto: Jana Matějíková

DPS - 17. listopadu

Článek

Nejobjemnější, co do rozlohy obvodových zdí a počtu oken, byly práce na ulici Sadová, kde bydlení pro seniory tvoří čtyři objekty s víc jak 150 byty, společenskou místností a uzavřeným dvorem.

„Všechny objekty dostaly novou zateplenou fasádu, okna i vstupní dveře. Součástí byla také montáž sušáků na prádlo na strop lodžií nebo okno. Při realizaci prací jsme zjistili, že obvodové zdi jsou z jiného materiálu, než předpokládala projektová dokumentace, a že tedy není nutné přistupovat k nákladnějšímu zajištění stavby, takže jsme peníze ušetřili a upravili za ně vstupy do domů nebo oplechovali předzahrádky,“ přiblížil práce náměstek primátora Jiří Kajzar.

Předpokládané náklady na celou akci byly vyčísleny na víc jak 36 miliónů korun, vysoutěžit se ale podařila cena o deset miliónů nižší a skutečné náklady činily necelých 26 miliónů korun. Navíc město získá na projekt téměř šestimilionovou dotaci z EU, přesněji Integrovaného regionálního operačního programu.

 V Místku rozpočet naopak překročili

V polovině srpna byly dokončeny práce na zateplení dvou čtyřpodlažních objektů s víc jak sto byty na ulici 17. listopadu v Místku. Také zde získaly domy nový zateplený kabát, vstupní dveře a okna se žaluziemi. Kompletní rekonstrukcí prošly také lodžie, které dostaly novou dlažbu a prosklené zábradlí.

Součástí akce byly stejně jako na Sadové sušáky na prádlo. K jednomu z domů byl přistavěn nový lůžkový evakuační výtah s nástupem z terénu, obdobný, jako již je ve vedlejším domě, a na jednom z domů byla vyměněna také garážová vrata.

„Oproti akci na Sadové, kde se některé práce nemusely dělat, jsme tady naopak museli přistoupit k vícepracím. Lodžie byly v horším stavu, než se předpokládalo, a stejně tomu bylo u dešťových svodů. Cena se tak zvedla o půl miliónu na konečných 22,7 miliónu korun, což je však stále o 13,5 miliónu méně, než předpokládala projektová dokumentace. A navíc i v tomto případě bychom měli získat zhruba sedmimilionovou dotaci,“ konstatoval náměstek Kajzar.

Chráněný rorýs o domov rekonstrukcí nepřijde

Aktuálně se pracuje na zateplení domu pro seniory Na Aleji ve Frýdku. Nová okna, fasádu i lodžie by měl mít do poloviny listopadu. „Domy s pečovatelskou službou, jejichž zřizovatelem je město, nabízejí bydlení seniorům, kteří vedou samostatný způsob života za případné podpory pečovatelské služby. Cílem je, aby se v domech snížily náklady na vytápění, ale také zvýšila jejich estetická úroveň a bezpečnost,“ uvedl náměstek primátora Richard Žabka.

V minulosti v domech hnízdil chráněný rorýs, který se sem bude moci vrátit i po zaslepení vletových otvorů a zateplení fasád. „Na oba domy na 17. listopadu bylo osazeno celkem 16 čtyřkomorových budek a v rámci zateplení budou hnízdící budky osazeny také v bytovém domě Na Aleji,“ dodal primátor Michal Pobucký.

Reklama

Výběr článků

Načítám